TYPISK NORSK Å VÆRE BEST………MEN OGSÅ TYPISK NORSK Å VÆRE DØMMENDE OVENFOR ANDRE FRA ANDRE NASJONER.

I lys av Loginov sin gullmedalje i VM skiskyting ser vi jo at endel Nordmenn opptrer som om de har svaret på alt innen doping,at de ikke klarer å se seg selv eller at de i beste fall ikke vet hva de snakker om.
Tilgivelse,nestekjærlighet,gi folk en ny sjanse osv er helt blokkert, ,dessverre også hos endel idrettsutøvere som sutrer over ikke å være gode nok når det gjelder.


Utenfor idretten er jo doping et mye større problem,men hvis man her kommer seg på fote igjen ,blir man hyllet for alt det er verdt og mer til…….så det er her noe som ikke stemmer.
Hvis man trekker noen linjer fra det å være dop-misbruker i den «vanlige samfunn» til det å være dop-misbruker i idrett så er jo reaksjonsmønsteret veldig ulikt………ville det vært riktig at en dop-misbruker i det vanlige samfunn,som har sonet sin dom, skulle blitt utelukket fra samfunnet for evig og alltid og aldri fikk en ny sjanse????
Svaret er vel NEI.
Kan så da folk forklare meg hvorfor det skal være en annerledes innenfor idrett ????SYSTEMATISK DOPING FRA ØVERSTE HOLD
Vi har vært vitne til at det har blitt avdekker systematisk doping fra øverste hold i Russland,noe som selvsagt er helt uholdbart og at landet får en reaksjon er helt greit.
Men jeg syns det er ille at utøvere som aldri har avgitt en positiv prøve blir rammet.
Vi har en rettssikkerhet som skal være en sikkerhet slik at uskyldige ikke blir dømt for noe man ikke kan bevise og dette bør jo også gjelde i idretten.

Så kan jo hver og en av oss tenke sitt og jeg har tenkt mitt om mange oppigjennom årene både Norske nasjonale løper innenfor langrenn og utøvere fra andre land som har benyttet såkalte «doping-leger» den mest kjente før i tiden var vel Francesco Conconi…….Også har vi hatt noen løs-sluppende Norske leger…….men jeg kan ikke gå ut å beskylde noen for noe jeg kun har en antagelse av……..

Den mest useriøse kommentaren jeg fikk på facebook var » håper alle russere og utøvere fra andre nasjoner hvor de har hatt systematisk doping blir utestengt fra all idrett ,inntil det motsatte er bevist»……

Nå heter det vel «uskyldig inntil det motsatte er bevist»

Tenk på alle de uskyldige som trener 1000-1800 timer i året og får drømmer knust pga antagelser…….
Når det gjelder Loginov,ble han tatt i 2014 ….sonet dommen sin og da skal han ut i fra dagens regelverk stille på lik linje med alle andre.
Man skal være klar over at før Loginov ble tatt for doping i 2014 var han fra ungdomsårene en meget god skiskytter på nivå med de beste i verden ,så kapasiteten er det jo ingen tvil om og at han nå tar VM-gull er i så måte ikke så oppsiktsvekkende.

Dagens regelverk gjelder også andre både Norske og utenlandske utøvere som har fått en dopingdom og som har sonet sine straffer.
Vi er veldig flinke i Norge til å kritisere utenlandske utøver,spesielt alle utenfor Skandinavia, og veldig tidlig ute med å beskylde folk for doping hvis de i et mesterskap plutselig hever kapasiteten betraktelig ,men vi er totalt blåøyde når Nordmenn ,Svensker og tildels Finner gjør det samme.

De som følger litt med vet at vi i Skandinavia har hatt mange såkalte MESTERSKAPSUTØVERE opp i gjennom årene,men har store spørsmålstegn blitt stilt????
ALDRI.
Hva med Kalla i 2015 som både før på sesongen og i samtlige sesonger etterpå har hatt et helt annet nivå,men på hjemmebane under VM klinte hun til å vant distansen sin 10km fristil…….hva med Johan Olav Koss som plutselig under OL i 1994 knuste alle rekorder etter en svak forsesong????
Aldri noe debatt om det……..
FOR ALL DEL ,JEG HAR HELLER ALDRI TENKT TANKEN NÅR DET GJELDER KALLA…….

Hadde dette vært f.eks en Russer,Polakk,Tysker,Italiener e.l ,hadde dopingantagelsene svirret umiddelbart.

Nå er det jo sånn at noen er faktisk mesterskapsutøvere og det må en respektere uten at det bør stilles spørsmålstegn.

Typisk Norsk.
Vi har hatt mange utøvere som oppigjennom årene har blitt tatt eller mistenkt for doping…….listen er lengre enn de fleste vil vite ……men jeg husker godt når en idretts-yndling ble testa positivt på veksthormoner og alle vi i Norge trodde jo da på denne personen som påstod at det var pga en kylling vedkommende hadde spist……..hadde dette vært en fra et annet land ,vedkommende hadde blitt «spikra på korset» umiddelbart.
Når det gjelder denne spesifikke saken ble vel konklusjonen frikjennelse pga mange rare og merkelige feil i selve testingen og analyseringen………

Doping innen idrett dvs bruk av preparater,substanser og prosedyrer som har til hensikt å gi prestasjonsfremmede effekt.
I det store og det hele er dette stoffer man inntar kroppen ved ulike metoder.


Men det finnes også andre ting som KAN betraktes som doping pga dens unaturlighet,f.eks HØYDEHUS ……som ble forbudt for endel år siden,men som har vært veldig omdiskutert i så måte.PRESTASJONSFREMMEDE MIDLER OG DOPING. EN HISTORIE FRA FØRSTE DAG.
Alle idrettsutøvere som er seriøse og som ønsker å oppnå mest mulig innenfor sin idrett vil hele tiden strekke seg etter å spise,drikke og gjøre andre ting for å optimalisere sin kropp til å yte.
Treningen ligger i bunn,så kommer alt det andre etterpå…….

Allerede på 1800-tallet begynte man å spise og drikke ulike ting for å oppnå resultater.
Mange utøvere som prøvde seg frem med ulike ting for 100-år siden, hadde i dag blitt tatt for doping …….vi vet fra utholdenhets -konkurranser at alkohol var et middel endel prøvde,det står i dag på dopinglista (0,2% er grensen).
Folk har spist og drukket det alt mulig rart for å bli best………t.o.m rottegift har noen benyttet……
Koffein er jo et velkjent middel som jeg også har benyttet ,som var helt vanlig og som også er helt vanlig i dag………cola/kaffe-blandinger og gjerne med noen koffeintabletter var ikke uvanlig før og er heller ikke uvanlig i dag.
Koffein var en liten periode på dopinglista men er nå fjernet……..men seriøst ligger vel den litt i grenseland ,eller «grå-sone » som mange ville sagt.
Og vi har mange andre stoffer som har blitt inntatt i ønske om heder,suksess og økonomisk frihet som de 3 viktigste.

I de senere år har vi hatt ei liste over alle forbudte preparater som utøverne skal forholde seg til………så er det noen som ikke følger helt med i timen og blir straffet for det,noen prøver å utnytte systemet i håp om ikke å bli tatt og i enkelte idretter gir man fullstendig faen…..og så har vi de som blir tvunget til å overskride disse listene som f.eks i gamle DDR og for noen år siden i Russland og vi har andre land hvor vi vet det har foregått omfattende doping ……spesielt fattige land ……….
Mange vil jo da si «å bli tvunget til det er bare tull» ,men det er nok ikke så lett i alle land ……..Vi som bor i Norge får det i «hue og ræva» på alle områder uansett…..sånn er det neppe i Russland,Kenya,Jamaica eller var i de tidligere østblokklandene………….

Har jeg blitt tilbudt doping??? NEI aldri.
Har jeg hatt lyst til å prøve??? Ja ,egentlig ,men aldri turt pga at jeg ikke har visst kroppenes reaksjon…..er jo endel som har stryki med i utholdenhetsidretter pga doping….spesielt amfetamin.
Men hadde jeg blitt spurt for 25år siden og fått klare signaler på at jeg aldri kunne bli tatt og faren for død ikke var tilstede ….hvem vet??? 1000-1200 timer trening i alle år for å bli best,og så kanskje bli tilbudt noe som økte prestasjonene litt ekstra…..det lille ekstra…….er bare menneske jeg også 😉

Hva gjør man ikke for å oppnå det man ønsker mest????


DOPING ER FOR ALL DEL NOE DRITT.
Men doping-legene og industrien har alltid ligget foran WADA og andre anti-dop byråer og jeg er redd det fortsatt kommer til å være sånn.

Jeg er redd for at vi har mange verdens- og olympiske mestere spesielt fra USA og gamle DDR som aldri skulle hatt en eneste medalje,men men sånn er det det så da vil alltid navn som Griffit-Joyner,Lewis,Koch, m.fler alltid stå som verdens- og olympiske- mestre.

Det som hadde vært interessant når det gjelder doping var å hatt en omfattende doping-test etter Birkebeinerrennet på ski og sykkel……….og ikke minst på samtlige helsestudioer rundt omkring i Norge.


Og forøvrig………VERDENS STERKESTE MANN…….noen som tror at de kun spiser egge og biff????
Snakk med noen tidligere utøvere ,så skjønner en tegningen.
Eller se dokumentaren til Arild Haugen……..han har jeg snakket med ,ikke om doping …….et menneske totalt ødelagt av doping.