Siden jeg var 9år har jeg konkurrert i langrenn og det har vært moro i alle år frem til jeg ble skadet som 30åring(1996),da ble det gradvis mindre og mindre moro.
Men sta og egen som jeg er holdt jeg det gående i 7år ,2003,i håp om at rygg og hofter skulle rette seg og at jeg kunne finne igjen følelsen av å kunne gå teknisk bra på ski uten smerter……..det skjedde desverre ikke så i 2003 var jeg møkk lei det ,pluss at det var et hysteri uten like i forhold til skier,struktur og diverse smurninger/pulver……..Jeg klarte rett og slett ikke å holde tritt med utviklingen pga økonomi.
Det var greit de årene jeg fikk ski og smurning.…….da var det null stress ,men når man må begynne å kjøpe ting selv ,alt fra smurning,støvler,ski,struktur osv osv ble det altfor dyrt for en som bare hadde ei vanlig lønn og knapt nok det.
men hovedgrunnen til at jeg da «tok noen friår» var problemene med rygg/hofter.

Utviklingen av langrenn siden jeg begynte i 1975 har vært enorm.
Gikk jo på treski de første årene med de begrensninger de hadde,det var titt og ofte de «kladda» som det heter…….
Apropos treski…..Magne Myrmo siste verdensmester på treski i 1974 hvis jeg ikke husker feil.

Tror jeg var en av de siste som fikk glassfiberski i min klasse,avgjørelsen tok vel faren min når jeg gikk langrenn på EikerKvikk som 10/11-åring hvor jeg kom i mål med 10cm kladder under skiene,da ble det glassfiber på meg også med de fordelene de ga.
Mener å huske at Treskiene mine var BONNA-SKI(sannsynligvis lagd på Bonnafabrikken i Geithus)
Så ble det Landsem,Karhu,Fischer,Atomic,Madshus før jeg endte opp med ATOMIC i alle år fra 1986 til 2003,samt fra 1980 til 1982……..nå har jeg vel noen Fischer-ski,men skal jeg gå et eller annet renn denne vinteren skal jeg få ta i noe annet………blir nok Rossignol tenker jeg……..hvis jeg da ikke får tak i noen Atomic-ski …..men Atomic er ikke så store i langrenn som de engang var.
Nå er det Rossignol,Fischer og av alle ting Salomon som er de store etter det jeg kan se.

Treskiene måtte en smøre fra «topp til bunn»altså hele skia og overgangen til glassfiberski var således enorm hvor en nå bare skulle smøre skiene i en såkalt smurningssone…..denne sonen fant man ut ved å stå på skiene på et flatt gulv ,for således å ha et papirark under……så førte man papiret frem og til bake og der hvor papiret fritt lot seg føre var smurningssonen 😉 Enkelt og greit!
Det er jo slik det i praksis fungerer i dag også ,men nå er det jo forskjellige smurningssoner ut i fra hvilket føre man går på…..i hovedtrekk klisterføre eller tørrføre(klister/voks)
Men skal man ha sjans som konkurranseløper i dagens langrenn må man i tillegg ha riktig struktur til riktig føre og det er et helvetes styr og kan fort bli veldig dyrt.
Leste her om dagen at langrenn som før var en idrett hvor de fra grisgrendte strøk var best ,er det nå byfolk som har tatt over …og det er klart dette har noe med økonomi å gjøre…..en finansmann i Oslo har bedre råd enn en bonde fra Trøndelag……..boden fra Trøndelag er sikkert mye sterkere fysisk,men finansmannen har råd til å bedrive en idrett som har blitt en «sosseidrett» .Slik alpint var i min oppvekst…..

Utviklingen på teknikker har jo også naturlig nok gått sin gang……..fra god gammeldags klassisk teknikk til skøyting som kom rundt 1985 med en haug med restriksjoner og tull…..det var skøytesoner og skilengder og gud veit hva,men det gikk seg til det også .
Så i dag er det jo egne renn for klassisk og friteknikk(i friteknikk kan en egentlig velge om man vil gå klassisk,bare skøyte eller gjøre begge deler),99.9% velger å skøyte.

Så kom det som for meg var ødeleggende ….STAKING.……Staking vil jo si at man går på «blanke ski» uten smurning.
Og det har vist seg å være veldig effektivt totalt sett i de fleste renn ,så utfordringen for de som vil beholde klassisk teknikk,ligger jo i å lage løyper som er så harde at staking ikke er en fordel…..men det skal mye til for de beste er helt enorme på akkurat dette,men heldigvis har det vist seg de siste sesongene at vanlig klassisk stil også kan være best.

Men jeg memer at utviklingen må gå sin gang,som den gjorde når skøytingen kom……..da ble det riktignok 2 stilarter……man kan ikke ha 3 stilarter fordi det vil kreve alt for mye i forhold til økonomi hos familier og utøvere, for utstyrsfabrikkene er smarte og lager ski som har de beste egenskaper for alle teknikker,og derfor mener jeg at enten får man erkjenne at staking har kommet for å bli og la de som vil stake gjøre dette uten noen form for restriksjoner eller så får man bare konsentrere seg om en stilart……..fri-teknikk eller skate(skøyting) som man sier.
Det siste er å foretrekke.

Pr d.d er det jo stakesoner i vanlig langrenn.………dvs at i noen bakker har man soner hvor man må gå diagonalgang…..håpløs regel i lengden spør du meg,men men sånn er det i dag……….og vel eneste grunn til at klassisk langrenn fremdeles består.

«Vanlige folk» skjønner ikke dette med staking og hvor harde løypene er osv,men ta dere en tur og prøv å gå konkurranseløypene i Holmenkollen……….de fleste vil ikke klare å gå de i vanlig klassisk teknikk……..de beste staker disse løypene fortere enn alle på riktig føre…..det er helt enormt.

For turrenn har stakingen ødelagt mye synes jeg ihvertfall,men kanskje for noen som ikke har teknikk og oksygenopptak ble stakingen en kjærkommen gave.(det har jeg jo sett….løpere som før var dårlige pga dårlig kondisjon er nå plutselig gode i stakerenn)
En bruker minst 10% mindre i oksygenopptak når man staker,altså jeg hadde 88 i O2 for mange år siden…….de fleste langrennsløpere lå godt over 80 og mange over 90……..tror ikke det er tilfelle i dag……jeg tror og mener at dagens langrennsløpere totalt sett har mye dårligere oksygenopptak.
De med høyest O2 i dag har desverre liten sjans i dagens langrenn,kun unntaksvis vinner disse………nå har det riktignok blitt litt bedring de siste årene med Holund ,Niskanen og noen andre som tør å «gå fra start» men i de fleste tilfeller vinner løpere med helt andre egenskaper…….desverre.

Syns det er ødeleggende for sporten,langrenn skal være for de som er jævla godt trent rent utholdenhetsmessig,har kapasitet over alle andre idretter og skal være en tøff idrett,ikke en idrett for helsestudiogutter.
En skal spise havregyn og ikke proteinpulver 😉
En skal være slank og veltrent….ikke ha en overkropp som en bodybuilder.
En skal klare å løpe 5-6 timer i skauen uten problem
uten mat og drikke 😉
En skal rett og slett være en seig jævel 🙂


Jeg syns ihvertfall nå i 2019 at eneste moro hvis jeg skulle gått ett renn er skøyterenn,men det er min mening……..sikkert fordi jeg ikke er god til å stake og alltid har vært best i friteknikk. Når rygg og hofter spiller på lag.
Klassisk kan man utføre når man går tur med termos og niste 😉
Min personlige mening er at alle turrenn og langrenn burde blitt omgjort til fri -teknikk.
Skiskyting og kombinert gikk tidlig over til bare å ha fri -teknikk,det syns jeg langrenn også bør gjøre.
I mellomeuropa går folk fri-teknikk….er bare i de Nordiske land at folk går klassisk……..Langrenn skal være for alle og derfor må fri -teknikk ta over aller renn.

DISTANSENE
skal ikke bruke så mye tid på dette,men distansene i langrenn gjenspeiler befolkningen i dagens samfunn……..så kan dere finne ut hva jeg mener om det.