Jeg skrev her forleden om at langrennssporten er i ferd med å dø,delvis pga klimaendringer ,men mest pga alle stilarter og pris.
Så er det jo da noen som er uenige i dette,noe annet var jo heller ikke å forvente,men jeg velger å tro at det er hjerte som snakker for disse personene og ikke hjernen.

Siden så å si alle idretter i dag har blitt helårsidretter har langrenn mange flere konkurrenter om barn og ungdom enn den hadde for 30år siden,dengang man sparket fotball ,drev med friidrett,sykkel og orientering om sommeren og langrenn,hopp og alpint om vinteren.

Antall konkurrenter har blitt flere og hva må da skisporten gjøre for å tiltrekke seg oppmerksomhet fra barn og ungdom ?

Jo de må gjøre som andre idretter,bli helårsidretter i langt større grad enn det er i dag.
Det finnes altfor få konkurranser på sommerstid og fremtiden for langrennssporten ligger på rulleski ,uten tvil…..
Det kommer til å bli færre skirenn i nærmiljøene og reising må beregnes i mye større grad enn i dag ….og for barn er reising veldig slitsomt og negativt hvis man må gjøre dette helg etter helg…
Treningen vil også måtte foregå i mye større grad med rulleski og joggesko.
Det er den klare talen fra de som forsker på vær og temperatur,og sånnt er det også lett for oss som har levd noen år å se …..det er bare å kikke litt tilbake i tid……..

(så får man diskutere om dette er menneskeskapt eller ikke,den diskusjonen kommer nok alltid til å bestå i og med at noen nok alltid ikke klarer å se at verden i all sin tid har gått i sykluser i forhold til jordklodens temperatur og så vil det alltid finnes store makter som betaler «forskere» for å si noe som de kan tjene penger på….)

MEN TILBAKE TIL LANGRENN

Når jeg var ung var det lands-/og kretsrenn på alle tettsteder i Modum……Geithus,Åmot,Vikersund,Sysle(Moingen IL),Vestre Spone ,Drolsum, Simostranda og Bingen………..i dag 40 år senere er det kun Simostranda fordi der er det kunstsnø.
Alternativet hadde vært Finnemarka men det krever jo en helt annen og mer krevende logistikk……og er heller ei i nærmiljøet.

I dag 23 januar kunne det blitt arrangert rulleskirenn på alle disse stedene som det for 40år siden ble arrangert langrenn……..sånn har det blitt og det er realiteten.

Helårs konkurranser på ski og rulleski er tingen for å rekruttere utøvere ,samt den viktigste metoden…..redusere antall stilarter fra i dag 3 til 1.

Distansene må også forandres for det kreves verken ekstreme eksplosive kvaliteter eller ekstrem utholdenhet…….i dag er det bare ei suppe med øvelser …….Dagen sprint må bort til fordel for et kortere alternativ.
Da vil man få med de som har eksplosive kvaliteter og dermed gjøre langrenn mer spennende for flere.
Og for seniorer for å skille «klinten med hveten» må den lengste distansen bli lengre………i dag er ikke 5-mil noen utholdenhetsøvelse slik den var tidligere….
Allerede på 90-tallet ropte folk om 75km som erstatning til 50km …….men sannheten er at 5-mila siden den gang blir gått raskere og raskere pga ikke utholdenhet og O2-opptak ,men pga teknikk,styrke,utstyr og løypekvaliteter.Det er noen enkle ting,men man må også kunne konkurrere på pris og med alle stilarter det fins i dag er man allerede der på etterskudd og da vil det mest fornuftige være å kun ha en stilart ,den stilarten som gjør at man kommer fortest fra A til B ,nemlig skøyting.
I Norge skal man på død og liv verne om klassisk langrenn og jeg fatter ikke hvorfor………men man gjør seg jo selv bare en bjørnetjeneste,men men for meg spiller det ingen rolle ,jeg har gjort mitt i skisporet og har heldigvis barn som driver med andre idretter.
Men langrenn ligger mitt hjerte nærmest og syns det er dumt å være vitne til steile Nordmenn som ødelegger idretten.

At noen prøver å bagatellisere kostnadene for langrenn syns jeg er dumt og litt skammelig ,for virkeligheten er at langrenn er en svært dyr idrett sammenlignet med andre idretter. Når det gjelder utstyr.
Men jeg ser jo også hvem som kommenterer og skal ikke si så mye om det annet enn at her tror jeg verken finn.no eller full pris på langrennsutstyr noen gang har vært til stede.

Og som sagt hjertet taler forhåpentligvis her mer enn hjernen.


Barn vokser og til tider veldig raskt,og ja man kan få noe på finn.no og ja man kan i noen år benytte såkalte kombisko,man kan bruke 2 rangs utstyr og smurningsprodukter til lavest mulig pris som funker helt ok.
Men hvor lenge kan man det???

Det er riktig at langrennsski kan holde i mange år,men da kreves det at man har flere enn 1 par til hver stilart……..minst 2,helst 3 pga slitasje…….

Med 3 stilarter vil man uansett måtte ha minst dobbelt opp med rulleski ,ski og staver .
Sammenlignet med f.eks fotball og håndball vil man kunne nøye seg med 1 par sko,en fotball/håndball og leggskinn (fotball).
Joggesko er vel noe alle barn har uansett ,så den kostnaden er lik uansett idrett…….det samme er treningstøy.

NEI SKISPORTEN SPESIELT LANGRENN MÅ TENKE NYTT FOR Å OVERLEVE DE NESTE 30ÅR.

Denna teksten passer bra for langrennssporten hvis man tenker litt 😉