I disse tider hvor man helst ikke skal være i kontakt med folk kan det fort bli kjedelig hvis man ikke finner på noe……..
Nå skal ikke jeg klage for jeg kan bevege meg fritt og har en jobb å gå til,men de timene jeg ikke trener eller er på jobb må jeg gjøre noe utenom å se på TV,…..En jo ikke lov å besøke folk eller ha besøk………………Så da……… gamle album er jo morsomt ,synes jeg.

For en tid siden la jeg ut endel bilder fra mitt liv som idrettsutøver og en av kommentarene var at det var moro med gamle avisutklipp..……..Og er det noe jeg har nok av så er det gamle avisutklipp………..så her kommer det litt av hvert innenfor idrett som jeg har vært med på ,men nødvendigvis ikke jeg som har hovedrollen………
Nå har det seg sånn at jeg er god på å huske det jeg har vært med på ,så under hvert bilde vil det være en kommentar………

Så i disse corona-tider for de som kjeder seg,håper jeg at dette kan bidra til morsomme minner 😉 Og for de andre som gidde å se og lese kan det kanskje være interessant……..hva vet jeg hva som interesserer folk ??

Muligens det blir litt «hulter til bulter» men uansett …..this is my life 😉 Og noen andres liv mer eller mindre…..

Starter med dette bilde fra landsrenn Liv/Fossekallen 1982(16år) ……typisk meg ,innbitt og ga alt fra start………ledet stort sett de fleste renn etter 2km ,deretter ble det tungt 😉 her ble jeg nr 2 av ca 30 løpere.Husker egentlig deler av rennet ganske godt …… bl.a at jeg satt fast den ene piggen i de venstre skia og tapte noen sekunder på det 😉
Friidrettstevne på Rød grus på Noresund….her ved Assar Granum (197) et stort friidrettstalent fra Krødsherad som desverre døde i 2019 etter lang tids sykdom …..litt yngre enn meg……Rød grus viste seg å være bra underlag for raske tider på løpebanen.
2 harde konkurrente………Lars K Nygård ,Sigdal var spesielt god på hekk minns jeg,kanskje egentlig et mangekamp-talent….. og Roy Thorvaldsen var en løpertype spesielt 400m……
Innsatspolkal Vestre Spone IF (friidrett)…..mulig jeg her er 13år?? Best i eksplosive øvelser som kule,spyd og høyde
Landsrenn på Grønhovdjordene (Vikersund) i 1981……..Bildet under Harald Grønhovd som alltid lot være å pløye deler av jodene sine slik at vi kunne starte tidlig med skigåing når snøen kom.
Hovedlandsrennet Steinkjer 1980…….Buss fra Vikersund……det tok jaggu lang tid………dårlige renn for meg ,hadde bihulebetennelse. Bak f.v Bjørn Olav Skistad,Geir Bjarne Bakke,Knut Inge Fossli,Bjørn Tore Evju,Gjermund Hellerud.
Foran f.v Mona K?(kristiansen) ,Stig Torgersen,Tore Bye,Synnøve Thoresen,Gro Kristin Arnesen.
Steinkjer…….husker vi var innlosjert hos private ,desverre husker jeg ikke deres navn……men her er ihvertfall Tore Bye og jeg klar for trening ser det ut til……den gang alle gikk klassisk og en måtte smøre skia 😉
1977……Gjermund Hellerud,Inge Bye,Runar Granstad og Tore Bye
Helge Thorsby 1977 …her vant han et renn i Krødsherad men ellers var han en habil skiløper rett under de aller beste i Norge på 70-tallet og den første vinner av Skarverennet i1974.
Brede Huse gir stafettpinnen til Roar Bye…..Krylling-stafetten 1988.
Huse ,en av de beste 1500m løperene i Norge på den tiden og Bye kanskje Norges største løpertalent på 80 og begynnelsen av 90-tallet. Dro til Sandnes og ble desverre skadet/overbelastet………


Da kan vi ta en pause og minnes festene på Holemoen på 80-tallet………..det kunne fort bli vått 😉 Og det var godt det var garderober man kunne legge seg når man ble slitne 🙂
Whiskey på tåteflaske var en dårlig løsning……….ikke drukket whiskey siden………
(Dårlig bilde)Min første seier i et landsrenn…15år….vant med 23 sekunder foran Bjørn Tore Evju med Tore Bye på tredjeplass og de neste årene skulle det bli oss 3 som knivet om seirene i lokale landsrenn…….Hvem som gikk på de Madshus-skia er jeg usikker på …..ihvertfall ikke meg…….Jeg gikk på Landsem på den tia……..
Sponejoggen ….som nå heter Oddvars minneløp etter min onkel Oddvar Hellerud.Dette er fra 1990…. Kristen Aaby vant herreklassen mens Helga Therese Støvern vant dameklassen……..jeg ble nr 2 foran Ivar Midtskogen . Bildet: Støvern,Aaby,Midtskogen og Jan Indsetviken som ble nr.4.
Dårlig bilde,men LØPSKARUSELL arrangert av Modum FIK var en stor happening i mange år med distanser fra 1 til 12 km på ulike steder i Modum. Mener å huske det var 1km,3km,4,5km ,8km og 12km vår og høst på ulike plasser…….flott trening for meg som drev med langrenn…..
Sigdølinger og Kryllinger fikk dispensasjon til å delta 😉 neida det var fritt fram for alle …….
Nå er det største Modum FIK arrangerer Furumomila i Oktober som samler over 2000 utøvere ,små og store…….På Bildet under en Tore Bye i meget god løpsform i 1996 og han er av den generasjonen som holder seg i god form også i dag ……..
80-tallet …landsrenn på Prestfoss her ved Gunnar Båsen og Eilev Kristen Mikkelsplass (begge gikk vel for Bromma på den tiden……… Båsen,kjent som god stafettløper, er opprinnelig fra Eggedal) Mikkelsplass trenger man vel ikke å skrive noe om……..de fleste har vel oversikt på både han og Broren Pål Gunnar
NM Geilo 1989 …..Aaby snuste på medalje var det å lese etter den avsluttende 5-mila.Husker jeg ikke feil vant Terje Langli og Aaby endte på 14 plass….og jeg ble nr.57 10 minutter etter Langli med 3 fall i samme utforrkjøring…….Husker jeg hadde heng på Torgeir Skrede,Rustad i 2 runder av 3 og gikk bare å koste meg på min andre 5-mil i karrieren…..Skrede ble nr.43 så jeg burde vært inne blant de 40……men men sånn gikk det ikke 😉
Aaby har snust på medalje ved flere anledninger oppigjennom årene i NM på ski,var på B-landslaget i langrenn,turrennslandslaget ,har flere topp-plasseringer i Wasaloppet,Vinni klassen i Birken en rekke ganger og er fremdeles, i en alder av snart 59år, bedre, spesielt til å løpe,enn alle i sin årsklasse og de fleste i årsklassene fra 40 år og oppover…….
Og en liten kuriøsitet…..han er den med flest vandrepokaler i landet,dvs premier fortrinnsvis store pokaler man må vinne 3 år eller flere for å få til odel og eie……
Foruten Ole Einar Bjørndalen vil jeg påstå, ut i fra resultater ,at Aaby er den største idrettsprofilen i Midtfylket (Modum,Sigdal og Krødsherad) i moderne tid.
Faktisk fra langrenn i Geithus……..dengang alle småklubber arrangerte langrenn 🙂
Og under bilder fra noen aviser etter Wasaloppet i ….tja si det ….Håkan Westin vant i……Google sier 1993 eller 96…..satser på 96……var vel da jeg sprakk som en pudding siste 10km og fra å ha jobba meg frem fra 250 plass på toppen av første bakken til ca nr 60 10km før mål ………det var grusomt å sprekke i de flate løypene mot mål….følte jeg stod helt stille…

Ellers er arrangementet Wasaloppet og rammen rundt det beste jeg har vært med på……at løypa ikke passa meg veldig bra for så være…….det var uansett jævla kult å gå alle de gangen jeg gikk…..
Har faktisk også gått Wasaloppet på rulleski.…….for interesserte …les stykket under den Westin-saken……80 km rulleski friteknikk på 2t33min er rimelig fort …….og i teksten står det at jeg ble målt til 80km/t ved Evertsberg i ei utforrkjøring……….det gikk jævla fort og vi var 6 mann i et felt….tenk hvis en av de første hadde fått en ustøhet ……..det kunne fort blitt blodig …….
Dagen før 5-mila 1989……5-mil skøyting ENKELSTART…..den aller kuleste distansen hvis man er i form…….
Eksplosiv som jeg var…….tror dette er fra 1980 Vestre Spone……dengang alle smurte skiene……sannsynligvis med Cola om jeg ikke husker feil.
1981 14-års klassen nr7. det var knallhard deltagelse med de beste fra de nærliggende kretser Jan Dahler fra Konnerud vant min klasse. Kristen Aaby på bildet til venstre gikk raskest av samtlige på 15km.
Vikersund har hatt mange lovende yngre utøvere,men ennå har Vikersund til gode å få noen seniorløpere på topp Norsk nivå……..hva gjøres feil????
Langsjøløpet opprinnelig ca 19km …..ble de siste årene kortet litt ned pga at Krøderbanen.museum nektet å stoppe når løpet pågikk. Jeg selv ble stanset av toget en gang men heldigvis hadde jeg så klar ledelse at jeg vant…….eneste gangen jeg vant det løpet for det var stort sett forbeholdt brødrene Bye og Kristen Aaby…….med noen unntak.
På bildet sees Tore Bye,….Fure,Gunnar Båsen,????,Johannes Kopland,Jorunn Sørli og Roar Bye.
Løpet er desverre nå nedlagt som mange andre mindre skogsløp.
Den gang mange løp fort i Modum…..på 80-tallet og begynnelsen av 90. Når dette bildet er fra er litt usikkert men det er ihvertfall fra Sponestafetten som alltid ble(blir) arrangert Pinse -aften. Man kan si hva man vil,men den generelle befolkningen var i betydelig bedre form før i tiden……
Holleialøpet fra Sokna til Krøderen ……mener det var start annethvert år på de stedene. Dette løpet er også nedlagt ,sannsynligvis etter mange magre snøår på slutten av 80-tallet (dette er fra 1982 eller 83)
Burud-sprinten på 80-tallet. Et kveldsrenn som ofte samlet endel eliteløpere
Her ved Gry Oftedal og Kristen Aaby som var i den kategorien. Ellers Roar Bye og meg selv
Burud sprinten igjen ….
Papparazzi-fotografen var på plass tidlig på sesongen ……ut i fra skidressen å bedømme 1990-91……
Alt en har vært med på 🙂 Møkkaføre ……..tror jeg staka siste 4-mila pga at smurningen forsvant …….Aaby vant som han ville ,men jeg må jo si jeg gikk bra og ble nummer 3…..distansen var jo perfekt for meg med vinnertid over 2,5t……tipper 1995.
Nok et løp som er nedlagt dessverre…….Rishueløpet 15,6km på Veme…….Her fra 1991 ,jeg ble nr 2 og klarte dermed ikke å forsvare seieren fra året før.Torbjørn Stalsberg fra Gjøvik og et kjent fjes i SWIX vant.
Fra mai og til slutten av oktober arrangerte min onkel Oddvar trenings-stevner i friidrett ,om det var en gang hver uke eller annenhver husker jeg ikke.
Det som var viktig med de stevnene var at de skulle være terminfestet slik at eventuelle personlige rekorder kunne godkjennes .
Dette var vel også eneste treningen jeg gjorde i forhold til friidrett,bortsett fra å støte kule,,,,,jeg kjøpte ei kule for å trene med husker jeg……veldig opptatt av Udo Beyer fra DDR ,sikkert dopa,men det var noe vi ikke tenkte på på denne tiden…..han støta ihvertfall langt 😉 satte 3 verdensrekorder….den siste i 1986 med 22.64m
Han holdt liv i et lite idrettslag selvfølgelig i samarbeid med flere ,men han var drivkraften noe en kunne se etter hans død………da forsvant idretten mer og mer på Vestre Spone…..
Husker han ikke var spesielt begeistret for Modum FIK ,han ville at småklubbene skulle eksistere.
Sæterløpet ca 19km arrangeres av Vestre Spone IF og Nedre Sigdal IL og er Norges eldste skogsløp. Ned fra høyeste punktet ….rykka fra Gjesdals Jørn Holmen i nedoverbakkene og tok igjen o-løper Jeromy Attinger fra Sveits men tapte spurten…….jeg ble nr.3 ….som vanlig vant Aaby(når Tore eller Roar Bye ikke deltok)
KM i stafett var før i tiden en årlig tradisjon på Vestre Spone……..Her ved Hokksund IL (Thor Håkon Holte gir «stafettpinnen» til broder Geir etter at Oddvin Bakkane hadde gjort forarbeidet på første etappe. Kan også minnes at faren Halvor Holte gikk sammen med sine sønner i KM stafett…….andre jeg husker er Arild Monsen og Stein Zetterstrøm .Hokksund vant alltid…….ikke så rart med 2 landslagsløpere på laget.
Sponestafetten første etappe Modum herrelag ved Brede Huse fører an foran juniorlaget til Modum FIK anført av Nils Inge Moen som i sine yngre dager var en av landets beste i sin årsklasse både med piggsko og ski på beina. Han fyller forresten 50 år i dag 21 mars …HIPP HURRA og er også av de som holder seg i veldig god form ……..er noe med generasjonen og oppveksten å gjøre det der 🙂
Det skjedde litt av hvert på Vestre Spone før i tia……..nå er det ganske så dødt……
Goddokkløpet på Tyristrand……..lå nede i mange år,men har nå vært arrangert de siste 3-4 åra .Jeg satt løyperekord der i 1994? Den ble senere slått av Knut Aalien,Sigdal FIK .
Her fra 1984 ….Johannes Kopland en hardhaus av de sjeldene …….mange klasseseire i Birken og var en habil løper på beina spesielt etter fylte 50år…….Tipper det går mange historier og røverhistorier om hans trening i Flannumsmarka både sommer som vinter……..som det sikkert også gjør av meg og Kristen Aaby………litt av «samma ulla» 😉
Vinneren av dette løpet Kåre Øverby kjente jeg ikke noe særlig og kan dessverre ikke fortelle om hans bragder utenom denne seieren,men vet han var god til å løpe……
Dette året vant jeg også Ringerikskarusellen sammenlagt, som bestod av Goddokkløpet 20km skogsløp,Halvmaraton på Hole(nedlagt),Rishueløpet skogsløp 15,6km(nedlagt) og Mosjøløpet skogsløp på 15km hvis jeg ikke husker feil.
Mitt første Birkebeinerrenn 1992……..med 4,5kg sekk……start Rena Mål Sjusjøen ………pga snøforholdene gikk vi en ekstrarunde på Sjusjøen…….Jeg var kjempefornøyd for jeg hadde aldri gått Birken og visste liksom ikke hva det var,annet enn et langt renn med noe så teit som en sekk på ryggen 😉
Året etter lånte jeg et par Madshus-ski av Aaby og gjorde et veldig bra renn …..vant klassen og ble nummer 19 eller 20 totalt.
Hvis jeg skal si noe om spiseforstyrrelser så er jeg møkk lei psykologer som ikke har greie på dette og det er de fleste………..For å kunne sette seg inn i anorexi,bulemi eller andre form for spiseforstyrrelser MÅ MAN HA ERFARING SELV.
TROLL SKIMARATON 1994.
Nå skal jeg ikke skryte av meg selv men prøve å fortelle hva jeg tenkte i ukene og dagene før et renn som var mer enn dobbelt så langt enn jeg noen gang hadde gått og hvordan jeg klarte å gå alene i tet i 95km uten noen form for tilbakemelding på hvor mye jeg leda med og allikevel være på hugget hele tia.
Forberedelser : Ja åssen skulle man forberede seg.……..jeg visste ikke, så jeg bare tok en sjanse og gjorde det samme jeg pleide å gjøre foran et hvilket som helst annet renn. Og det var relativt mye trening …….eneste trikset jeg prøvde meg på var å gå roligere enn jeg pleide de 2 siste dagene før rennet…….
Og det funka til de grader……….mye mat og drikke dagen før rennet gjorde at jeg ikke blei stressa underveis i løpet da jeg ikke fikk drikke før etter 3 timer, for jeg var også vant til å trene harde lange turer sommer og vinter uten drikke…….pluss selvfølgelig at formen var maksimalt god den dagen.

Alene i tet i 95km: Hva gjør en da for å holde tempoet oppe...EGENTLIG DREIER DET SEG BARE OM PSYKOLOGI.…jo jeg begynte å telle stavtak og finne en rytme i de ulike terrengene. Og siden den gang har jeg tellt hvert jævla stavtak på trening og i konkurranser ……jeg gjør det ennå og det gir en fin indikasjon på hvor lenge jeg har vært ute hvis jeg ikke ser på klokka ,noe jeg sjelden gjør……
Men å gå et renn på 7,5timer og alene i tet i 6 av de krever jo litt ,ikke minst psykisk og selvfølgelig blir man sliten etterhvert,men jeg tenkte følgende » nå er jeg sliten men siden jeg ikke har blitt tatt igjen er de andre sikkert mist like slitne» og jeg visste jeg var godt trent……men usikkerheten lå jo der hele tiden og spesielt når jeg visste det var minst 3 løpere bak meg som knuste meg på en normaldistanse i klassisk……Egil Kristiansen,Jo Stenersen og Håvard Skorstad…….
Men som jeg skrev i sta…..PSYKOLOGI……JEG ER BEST TRENT OG JEG VIL VINNE.
Hadde jeg tenkt annerledes ,hadde jeg garantert ikke vinni.

Men når jeg passerte Nordseter og det var ca 15km igjen ante jeg at seieren var i boks…….men på et så langt renn vet man aldri for plutselig kan «hammeren» komme og da er det fort «kvelden og mørkt»….Den kom aldri og det var stor stas å gå først over mål i dengang verdens lengste turrenn…….

Etter det ble det flere seiere i lange turrenn men faktisk i årene 1993 til 96 vant jeg også en god del renn i friteknikk både korte 10 km`etere og lengre distanser…….og etterlyste alltid lange renn i friteknikk……det kom noen ,men fremdeles i Nisselandet Norge i 2020 er vi langt bak mellomeuropeerene i friteknikk når det gjelder turrenn og kvaliteten på den vanlige turløper……
Skarverennet og 5-mila i NM var favoritten av fristil-distanser……..Og jeg husker nok de fleste hvis jeg tenker meg om, men det å bli blant de 15 beste i Skarverennet som jeg ble 3 ganger var ganske bra og veldig morsomt………å gå sammen med Mikhael Botvinov 2 år på rad var kult…..han vant tross alt verdenscupen i langrenn ihvertfall en av de sesongene,men like moro var det å gå sammen med en italiener (husker ikke navnet) som var på rekruttlandslaget til Italia……husker jeg dunka fra han i motbakkene med han var mye bedre enn meg i enkeldans som det fort kan være mye av på Skarverennet under gode forhold…..mener jeg slo han til slutt…….Botvinov derimot veide sikkert 30 kilo mer enn meg og i nedoverbakkene mot mål hadde jeg ikke sjans selv om glia på skiene sikkert var omtrent lik……
DET VAR NOK SKRYT 😉


TILBAKE TIL MODUM.
Fattern var ansatt i kommunens grønt-etat i noen år fra slutten av 70-tallet til han døde høsten 1983…….og han likte å kjøre løyper selv om det på den tiden var en tung jobb.
Lysløypene på 2km måtte han kjøre 10-12 ganger for å få pakken de og lagd bra spor(dette var før skøytingen)
Som løypekjørere også i dag, var han også oppgitt over sine ledere noen ganger ……..og skal ikke nevne navn men en viss sjef måtte ha løyper til hytta si på øståsen……..det likte fattern dårlig ,han hadde andre løyper å kjøre…..men hva gjorde man ikke på 80-tallet for sine sjefer????
Skøytingen kom på midten av 80-tallet og som nå med staking .lagde FIS en haug med regler for å begrense denne styggedommen for langrenns-sporten.
her fra KM på golfbanen i Røyken og Spikkestad……
Klassisk rulleski opp mot Hæretoppen 1983…….Bilde fra Bygdeposten.

Skal vi ta en sang igjen da ………det som alle idrettsutøvere drømmer om 😉

Jeg kan jo fortsette i det uendelige å skrive om idrett ,min egen og også om folk jeg kjenner……..men da må det i såfall gjøres litt mer grundig og kanskje i form av en bok……..
Her har det vært mest snakk om langrenn og løping,men faktisk var jeg en ganske habil fotballspiller i yngre år og drømmen som mange andre var jo å bli fotballproff 😉 men når jeg skulle velge idrett ,ble det etter nøye vurdering Langrenn……..Jeg likte jo alt jeg mestret og om det var langrenn,friidrett eller fotball spilte ingen rolle…..
Har også vært innom orientering ……..syns det var moro og selv om jeg løp fortere enn jeg klarte å følge med på kartet var det ekstremt god trening for langrenn……kanskje bedre enn mange intervalløkter som var spesielt rettet mot langrenn……så her kommer noen bilder og avisutklipp fra fotball og orientering 😉

vært med på Norway-cup 2 ganger…kanskje den opplevelsen som har gjort størst inntrykk i min tid som idrettsutøver…….syns det var kjempemoro selv om vi aldri kom videre til noe a-sluttspill.
sørlandsgalloppen sikkert 1985…….da var jeg egentlig syk men deltok i noen konnkurranser
vant 20km fjellorientering pga løpsstyrke ……ikke pga o-ferdigheter 😉
David Løver til venstre er vel den beste o-løperen vi har hatt i Modum de siste årene og før det var det Jens Kristian Kopland som var rett under landslagsnivå og en habil skogsløper og typisk for o-løpere totalt uten hemninger i bratte nedoverbakker 😉

TIL SLUTT NOEN VILKÅRLIGE UTKLIPP ETTER DENNE SANGEN 🙂
Tygg litt på den 😉

Bjørn Næss et o-talent utenom det vanlige…………ekstremt skarp i hue ….var også en god skiløper i sine yngre dager …..tilhører også den generasjonen som også i dag holder seg i form.
Runar – løpet…..30km….jeg vant til tross for et brukket håndledd etter 2km…….vant det rennet 2 ganger og ble nr 2, 2 ganger
omerådemesterskap ……dvs hele Buskerud…….i min klasse deltok det over 60 løpere…….hvor mange deltar i dag på KM i klasse 12år ??????
Aaby gikk bare 42 km…..jeg gikk 84 😉 men så vant vi begge to da 🙂
så ikke en dritt siste 5km………eller jeg skimta jo sporene såvidt da……..måtte ligge på mørkt rom neste 24timene…….
53 år …..hmmmm
mye rart jeg har tatt vare på 😉 neida har fulgt søstra mi i alle år på håndballbanen…..

ALLE MENNESKER BLIR FORMET AV MILJØ ,MEN FAMILIEN HAR MYE Å SI …..SÅ HER ER NOEN AV DE 😉

FATTERN NR 2 SITTENDE FRA VENSTRE
MUTTERN
Min tante som har hatt de fleste verv i Vikersund IF
Johan Flattum

DET FÅR HOLDE SELV OM DET ER CORONA-TIDER
Så får vi håpe det drar seg mot normalen i Norge igjen om ikke så altfor lenge …..vii må være som Jahn Teigen