DEN EGENTLIGE PLANEN MIN FOR 1 ÅR SIDEN VAR Å BEGYNNE Å GÅ SKIRENN IGJEN FORDI JEG OPPLEVDE AT PÅ GODE DAGER FOR RYGG/HOFTER KUNNE JEG SKØYTE RIMELIG FORT OVER LANG TID .
ET VIRUS SATTE EN STOPPER FOR DET MEN TRENTE HELE VÅREN ,SOMMEREN OG HØSTEN MED DETTE I BAKHODE.

Gjennopptok trening i klassisk stil for å kunne stille til start i de typer renn jeg fikk de beste resultatene i før i tiden i den stilarten,lange tunge traseer med minst mulig staking hvor jeg kunne bruke utholdenhet ,for selv om 02-opptaket ikke er i nærheten av den den engang var kan mye gjøres med ekstrem utholdenhet og et tøft hode og begge disse har jeg vel ennå,når jeg vil.
Men er jo skate som ligger mitt hjerte nærmest og siden ryggen/hoftene er 90% bra så hadde jeg et håp for der kommer jo utholdenhet mye mer til sin rett ,men covid-19 satte en stopper for de

Når jeg nå ligger å ser på damene(som skøyter i Engadin) kjenner jeg det i beina og kan føle rytmen og teknikken i kroppen.
Variere mellom enkel- og dobbeldans på flatene,danse av gårde i høyt tempo er en frihetsfølelse som JEG synes er helt fantastisk for så å gå over til lange tunge seige motbakker hvor hode betyr nesten mer enn noe annet,skyvene sitter,beina stivner ikke om man kan bare gå og gå………..

Får se hva fremtiden bringer ,men det hadde vært moro å kjenne den følelsen igjen med startnummer på brystet..

Største utfordringen for meg er økonomi for skal jeg gå skirenn igjen er jeg avhengig av en ny skipark og siden jeg ikke får ski gratis lenger og prisene på skiutstyr er etter mitt syn helt bak mål,altfor dyrt ,kan det rett og slett sette en stopper.

HAR DEN SISTE TIDEN SAGT HVA JEG MENER OM FELLESSTARTER I LANGRENN OG JEG MENER ALT JEG SIER OG SÅ KAN FOLK VÆRE UENIGE OG DET ER HELT GREIT .
Men når venner og kamerater gjennom en mannsalder begynte å bli usakelige og gå på person ble jeg litt lei meg og må rett og slett si i fra at det siste jeg ønsker er å skape uvennskap pga egentlig noe så uviktig som idrett.
Men jeg er ikke noe bedre jeg en andre når det begynner å koke i hode og de mannlige kjønnshoromene tar litt overhånd,for all del,men vi bør være litt mer voksne enn som så.
Så beklager hvis noen fikk noen meldinger de ikke fortjente,har forøvrig skværet opp med en trønder 😉 det ble litt for dumt når det endte med skittkasting oss i mellom og vi ble vel enige om at vi begge elsker langrenn og vil sporten det beste og så er det lov å være uenige om veien 😉

SOM SAGT LIGGER JEG Å DRØMMER OM SKIRENN.
Min måte å vinne skirenn på som seniorløper var alltid helt uten taktisk spill og en ærlig måte å vinne skirenn på……i 99% av de turrenna jeg vant lå jeg som regel 15-20 sekunder bak etter 1-2km ,spesielt i klassisk,fordi jeg var treg i starten pga lite med eksplosive muskelfibre og dårlig i «råstaking» og havnet bak i køen.
Oksygenopptaket var det ingen ting i veien med 88 er vel ganske bra også i 2021 for de som har det.

«Derfor løp jeg opp Dokka på 18minutter også,ikke fordi jeg var veldig god til å løpe men fordi jeg orka mer enn mange andre.
32min som pers på 10km flatt er jo ikke all verden»

Uten sammenligning forøvrig var jeg en Holund-type,så når jeg da tok igjen teten som jeg stort sett alltid gjorde(det var i den tiden man gikk klassevis i turrenn samt noen lange renn hvor alle starta likt ,hadde aldri respekt for lengde ) gikk jeg rett i tet og gikk alt jeg orka resten av rennet uansett lengde 30 eller 120km fordi jeg visste jeg tålte det etter mye trening i høyt tempo og et hode som aldri lot seg skremme og tanken på å sprekke slo meg aldri,selv om det selvfølgelig har skjedd.Men det skal også sies hvis løpere som Kristen Aaby og andre som var mye bedre enn meg på vanlige distanserenn og også hadde samme utholdenhet,ble jeg stort sett for liten,men litt interresant å se nå jeg kikker på resultatlister fra 90-tallet var forholdene mye mindre på lange løp enn på korte og jeg har tross alt slått samtlige landslagsløpere(på 80 og 90-tallet) med unntak av Thomas Alsgaard.
Og det var mange løpere som jevnt over slo meg med 1-3minutter på 15km som jeg om ikke lett,men ihvertfall ofte slo i lengre turrenn.Så derfor har jeg ingen sans for fellesstarter hvor det blir gått taktisk 😉

MEN T.O.M JEG HAR VUNNET TURRENN I EN SPURT….TRO DET ELLER EI 😜 ATTPÅ TIL I KLASSISK STIL.
Tror jeg har vært i 3 spurter om seier i turrenn hvorav 2 seire og 1 tap.
En sier var rein taktikk,Jungerløpet,er vel eneste gang jeg gikk taktisk rett og slett pga tett snøvær underveis og jeg gjorde som Bolsjunov rett og slett så konkurrenten ble presset ut i et annet spro,helt lovlig …….vi driver ikke gentlemannsidrett.

Bildet under er fra Sandefjord et turrenn 30km jeg vant 2 ganger og tapte med på målfoto 1 gang,løypa var såpass lett at det nærmest var umulig å gå i fra selv om jeg prøvde hele tia (her ramla jeg forøverig etter 700m og knakk et bein i håndlegget,klarte såvidt å kjøre bil hjem,men å avbryte renn pga smerter,ALDRI 👌Har også vunnet endel 10 og15km spesielt i skate i enkeltstart og jeg tror med hånden på hjerte jeg kan si at 9 av 10 av de renna jeg vant hadde jeg aldri vunnet hvis det hadde vært fellesstart,jeg var avhengig av å gå jevnt- fort hele tia og med en løpstid på 25-40min kunne nok flere hengt på og hatt rykk underveis jeg ikke hadde matcha.
Grunnen til min dårlige eksplosive kapasitet kom jo fordi jeg var syk i noen år og måtte bygge opp ALL muskulatur fra bunn og selv om jeg var født med mest hurtige og eksplosive muskelfibre forsvant jo selvfølgelig også dette.

SYKDOMMEN HAR JEG OMTALT FØR OG TRENGS SÅLEDES IKKE Å GJENTAS I DET UENDERLIGE,MEN NORSK IDRETT HAR ET LANGT STEG Å GÅ FOR Å FÅ BUKT MED DETTE.
SELVRANSAKELSE ER FØRSTE STEG.OG OFFENTLIGGJØRE OVENFOR YNGRE UTØVERE MED KLARE ORD I STEDEN FOR»vedkomne har en utfordring i forhold til ernæring og hvile» ER ENESTE VEIEN Å GÅ.

OG TOPPIDETTSUTØVERE SELV SOM SLITER MED DEN SYKDOMMEN JEG HADDE HAR EN PLIKT OG ET MORALSKT ANSVAR Å VÆRE ÆRLIGE OVENFOR DE YNGRE SOM HAR DE SOM IDEALER OG IDOLER.

Å vinne klassen i Birken er ikke noe kjempeprestasjon isolert sett selv om det var ca 800 med i klassen ,men å bli nr.19 totalt av samtlige løpere det beviste for meg at det går an selv om veien fra å «være døden nær pga en psykisk lidelse som også i mange år etterpå ga utfordringer i noen organer i kroppen var til tider ekstremt tøff»
Har vel aldri sagt noe til noen om de verste plagene og det lar jeg også ligge her,men det var en grunn i mange år at jeg var veldig lite sosial.

Her ligger også all grunn til at jeg syns taktikk i langrenn er no jævla dritt ,samtidig som jeg også syns sprint bør ha en annen form.
I mine yngre dager var jeg eksplosiv og kunne fint ha vunnet korte renn på 1-2km ,men hadde aldri vunnet det samme rennet etter en prolog,kvartfinale og semifinale.

SÅ MINE TANKER OM LANGRENN ER ENE OG ALENE FORDI JEG HAR VÆRT PÅ BEGGE SIDER.DET JEG NÅ SKREV VAR IKKE FOR Å SKRYTE,MEN FOR Å GI EN FORKLARING PÅ ET SPØRSMÅL JEG FIKK PÅ FACEBOOK.
Mange var bedre enn meg på ski i vanlige distanserenn,men ikke så veldig mange som matchet den ekstreme utholdenheten og jeg tror fremdeles utholdenheten er ekstrem men det går dessverre ikke like fort som før og ja det plager meg litt innimellom og skulle vel egentlig ønsket at jeg kunne vært 28år for alltid .
HVA JEG TRENER FOR NÅ ER LITT USIKKERT.
Liker å holde meg i form,artig å være sammen med andre som også liker å trene ,og så har jeg vel i bakhode at jeg håper å kunne senke løpstiden på 10km med noen minutter enn slik det har vært de siste årene.
Å bruke 40min på 10km syns jeg egentlig er flaut.

Men nå må jeg først og fremst lære meg Zumba 😂 moro med nye ting og ja jeg liker å få «taket på det jeg er med på» selv om jeg ikke tar meg selv så veldig høytidelig i 2021,men ……….
Også er det det med ski og langrenn da,men det er litt mer komplisert for økonomisk sterk har jeg aldri vært og kommer sikkert aldri til å bli det heller.
Og uansett hva andre sier….langrenn har blitt en idrett for de med god økonomi og sånn sett er jeg glad mine barn ikke går på ski.

HA EN FIN DAG MED ELLER UTEN TRENINGSTØY OG SÅ HÅPER JEG AT SELV OM VI ER UENIGE OM FELLESSTARTER OG LANGRENNSUTVIKLINGEN AT VI KAN HOLDE DET PÅ ET NIVÅ SOM GJØR AT VI IKKE BLIR UVENNER .

NÅ SKAL JEG SE 5-MILA I OPPTAK OG FORHÅPENTLIGVIS BLIR DET EN TRENINGSTUR ELLER IHVERTFALL LITT FYSISK I LØPET AV KVELDEN.

I GÅR GJORDE JEG FØLGENDE.