Som liten gutt født i 1966 kan jeg minnes forventningene,spenningen og gleden når det første snøen falt hver sesong.
Det å våkne om morran som 6-7-8-åring å se at det hadde snødd i løpet av natta var en ufattelig fin følelse .
Egentlig klarer jeg ikke sette ord på hvorfor det var så fint,men når en er liten betyr det jo at man kan leike annerledes enn man gjør på sommeren og høsten….man kan gå på ski,ake på akebrett,kjøre egen-lagde slalåm-løyper og hoppbakker,lage snølykter,snømenn osv …….men jeg vil tro den indre følelsen ikke dreide seg direkte om dette,men noe som ….jeg veit ikke…..»lå i blodet»…..umulig å forklare.Men fint var det ihvertfall.

Med årene så forsvinner jo noen av de følelsene man har som barn og det samme gjelder jo gleden i forhold til ulike ting,som «den første snøen».
Fra jeg var 16år og frem til jeg flyttet til Stavanger i 2003.(37år) ,var det jo hver sesong stor glede når endelig snøen la seg på bakken,men nå betydde det jo bare at jeg kunne gå på ski og trene seriøst og målrettet mot det jeg likte best…..gå langrenn.
Selv om gleden var stor,kunne det ikke sammenlignes med den gleden og følelsen jeg hadde som liten gutt………det ble noe helt annet.
Var liksom sånn: «ja faen det var på tide»

For innen snøen kom og la seg på bakken i Modum og en kunne gå på ski,hadde jeg reist rundt og oppsøkt snøen kanskje i en mnd allerede.
Det var Haglebu,Sjursjøen,Geilo,Ål,Beitostølen,Ringkollen mm ,og ofte lå jeg borte ,som regel ei uke eller 10 dager og Beitostølen var vel favorittstedet.
Der var jeg så heldig å få leid ei hytte noen sesonger for 50 kroner natta…….slå den !!!! Men ja jeg har liggi mange steder og for å si det sånn»ikke alltid det kostet 50kr natta»

MAGISKE SKITURER
Den mest magiske og kuleste treningsturen på ski jeg har hatt var når de stengte veien over Valdresflya og vi skøyta fra Beitostølen opp til Valdresflya og ned igjen på kvelden i 10 minus,stjerneklar himmel og god form både fysisk og teknisk ……det var kult det…… 🙂
Det å skøyte på ski ,kan være vanskelig,men hvis teknikken er til stede og formen er helt ok,da er det en fantastisk frihetsfølelse og man føler seg ikke bare som en skiløper ,men som en ballettdanser.
Jeg har alltid sagt ……skøyting på ski handler og 3 -ting…..teknikk,oksygenopptak og det viktigste RYTME.

«Når man danser bortover de hvitkledde traseene eller veiene i enkel og dobbeldans og gjerne russerdans når farten er veldig høy,hører stavtakene treffer bakken,kjenner at skyvet i beina sitter som et skudd,rytmen i alle bevegelser i alle muskler samarbeider………da føler man seg som RUDOLF NUREJEV.

Ikke alle i dag som vet hva «russerdans» er for noe………..men det er en høyhastighetsteknikk som jeg kanskje ikke har brukt så mye i skirenn,men på trening JA.

TILBAKE TIL SESONGENS FØRSTE SNØ.
Ting forandre seg hele tiden.
Den første snøen i dag betyr bare stress oppi hue mitt.
Har nok dessverre blitt mer og mer sånn at forandringer tar lengre og lengre tid å tilpasse seg………når sommeren er her vil jeg helst ha sommer og sol året rundt men så,når vinteren har vært her stabilt i 3mnd ,kan jeg godt ha vinter hele året 😉

Rart det der ………har vel noe med alder å gjøre.

I dag kunne jeg fint gått på ski,men er liksom ikke klar i hue til det ennå……..blir nok en intervalløkt på beina i steden på snøføre.
For 20-30år siden hadde jeg garantert hatt selvlagde løyper på Brunesmoene,hvor jeg kunne gå 2t i ei løype som kanskje ikke var lengre enn 2minutter t/r……….
KANSKJE BLIR DET SKI I MORRA………HVEM VET

Videoen fra 30km Lillehammer.
Litt kult,men 2mnd etter OL prøvde Egil Kristiansen å ta meg igjen på Troll skimaraton 120km etter at jeg rykka etter 30km……..han klarte aldri det 😉