Er det en ting vi snakker mye om så er det været og jeg gjør det jeg også,men egentlig er det helt tåpelig ihvertfall å klage for hva får man gjort med det? Ingen verdens ting.

Denna helga i Modum har i så måte vært veldig skiftende,fra strålende vær fredag med minus 5 ,vindstille og knallblå himmel,til lørdag hvor det var 8-10 varmegrader,frisk bris og rimelig stusselig å bevege seg utendørs før vinden løyet utpå kvelden…….men da var det til gjengjeld flott med 8 varmegrader 11 januar.
I dag var det igjen minusgrader,sol,vindstille og blå himmel.
Sånn er været i Modum i 2020 ,ustabilt.Det er lite snø under 200 m.o.h ,så å si ingen ting,oppe i høyden derimot er det «nok» av snø for de som liker å bevege seg med snø under ski,truger eller hva de måtte foretrekke.
Problemet for mange er at den ustabile temperaturen har gjort at skiløyper må prepareres daglig hvis man skal kunne gå på ski og siden det er kommunen som kjører de fleste løypene på Øståsen/Finnemarka og man helst bør ha Tråkkemaskin for å få bra løyper og når kommunen ikke har noe system når det gjelder løypekjøring på de tidspunktene som flest folk benytter Finnemarka,i helgene,så blir tilbudet der etter med vintre vi har pr i dag.
Og jeg antar også at folk som liker å gå med truger får utfordringer pga isete forhold.

Nå blir det sagt at været er et resultat av global oppvarming og at vi mennesker er årsaken til dette……..hmmmm.
Jeg mins at vi har hatt eledendige vintre tidligere også……..de 2 første NM på ski som jeg deltok i i 1987 og 88 ble NM flyttet fra henholdsvis Ørn(Skien) og Konnerud til Vang på Hedemark og Geilo og det var såvidt de klarte å gjennomføre NM på Geilo også…….løypene ble saltet og det var vel ikke akkurat flust med snø der heller i midten av januar.

NM Geilo…..som man ser på terrenget rundt….lite snø……regna gjorde det også husker jeg.Mins vi hadde 5 vintre hvor det nesten ikke var snø på Østlandet……..akkurat som nå.
Som skiløper den gangen var jo det et problem,men jeg gikk på ski hver dag og ja det var så ille at landslagsløpere bosatt i Buskerud ringte meg og lurte på hvor jeg gikk hen………og svaret var …..vi gikk på is på en skogsbilvei langt inni Holleia……..Bjoretjernsveien og så hadde Onkelen min og noen andre ei løype langs en bekk på Vestre Spone….ikke lange løypa,men der lå snøen og jeg ser den ligger der i 2020 også 😉

Nå er jo ikke dette noe problem lenger for vi har jo kunstsnø og på Simostranda er det fremdeles skimuligheter for de som på død og liv MÅ gå på ski.
Men aporopos været,Så har vel ting strengt tatt ikke forandret seg så mye…….og vind,ja det kunne jo blåse før også…….så…….Det er generelt litt mildere vintre,det er sant for vi har ikke de periodene med 25-30 minus lenger,men bortsett fra det…….

Global oppvarming er jeg med på,men jeg er sånn fyr som må ha konkrete bevis på saker og ting og en ting som er helt sikkert er at verden i all tid har hatt perioder hvor det har både vært varmere og kaldere enn det er i dag ,,,,,sykluser kalles det.
PÅ midten av 90-tallet var det også år med lite snø i lavlandet og ustabile forhold oppi høyden ……..I Finnemarka nærmere bestemt Nygårdshøgda i Åmot,husker jeg godt at jeg skøyta på blanke isen og gikk klassisk(med grønn og cola-klister) funka det også,men Ringkollen var hyppig brukt fordi der kjørte Skiforeningen løyper daglig.

For «folk flest» skjønner jeg jo at det ikke er et alternativ å gå på is,men Ringkollen ligger fremdeles på samme sted og Skiforeningen kjører som de alltid har gjort og avstanden fra Vikersund til Ringkollen kontra Sponevollen/NYgårdshøgda er jo ikke all verdens forskjell.Nå i 2020 liker jeg godt å gå på ski,men ser ikke noe problem i at det er lite snø for jeg klarer fint å finne på andre ting……nå er det jo flott og løpe på beina og gå turer,nesten så det går an å gå på rulleski også og sykle er vel ikke noe problem for de som liker det.
Også har vi jo helsestudioer i hver «krik og krok»,men ja det er fint å gå på ski i strålende sol og 5 minusgrader……..selv om jeg alltid har foretrukket 2 varmegrader,litt tåke og grovkorna snø 😉

Nå er det nøyaktig ei uke siden jeg har gått på ski ,må innrømme at jeg savner det innimellom,men jeg trives godt med å løpe på beina selv om jeg nok i dag hadde hatt best av en tur på ski 😉

For i dag var det dødt i legger og lår og når man i tillegg har noen nattevakter og dermed har mangel på søvn,ble dagens løpetur bare tull ….fint vær,men ellers kunne jeg nok heller bare gått en tur på beina……
Sånn blir det når man tenker som en 25-åring og ikke tar hensyn til at restitusjonen tar 3 ganger så lang tid nå som for 28år siden………jaja ikke så farlig,men litt kjedelig der og da.
Har vel løpt 12-13 timer denna uka 4t enten hardt eller halvhardt, pluss mye gåing ,styrke og roing så klart det merkes ……og 2 intervalløkter på rappen var kanskje ikke noe sjakktrekk,men det er jo «moderne trening» 😉 og man må jo være litt «in» 🙂
I går var det så deilig å løpe intervall med nesten 10 varmegrader at jeg heiv,om ikke alle kærne så ihvertfall alt oventil som det heter ……var jo litt kult det da og måtte jo finne på noe kult når jeg løp 30 ganger att og frem langs en vei på Øya i Vikersund 😉

kl.2240 lørdag.Akkurat nå sitter jeg og vurderer om jeg skal komme meg på helsestudio før jeg skal på jobb kl.2300,men alt er jo litt styrete når man ikke har bil…..så jeg får se…..
Noe må jeg gjøre……har låst seg litt i bekkenet så eneste mulighet utenom kiropraktor er bevegelse.

Været får vi ihvertfall ikke gjort noe med.
Enten får man reise etter det været man ønsker eller så får man bare holde ut og heller se på mulighetene enn begrensningene 😉


Ha en fin kveld.