Om ikke værgudene gjør det så klarer langrennssporten eller FIS om du vil,dette fint på egenhånd.

Jeg har vært med å at FIS 2 ganger har bremset utviklingen av langressporten.
Den første var på midten av 80-tallet når skøytingen kom og så de senere årene når det viste seg også at staking i større deler av løypetraseene og etterhvert hele traseen, gjorde at man kom seg fortere frem fra A til B.

Hadde FIS i 1985 godtatt at målet med var å komme seg fortest fra A til B,som var hele opprinnelsen med langrennskonkurranser,hadde vi i dag ikke hatt verken det utstyrshysteriet eller smurningshysteriet vi har ,noe som begynte på 90-tallet med strukturbehandling av ski,mengder med glidprodukter og et mylder av festesmurning og som de senere årene har kuliminert med x-antall staver i ulike lengder,x-ant skistøvler for skate,klassisk og såkalt kombirenn….

Jeg mistenker sterkt at Norske interesser var med å styre dette i 1985 som de var når stakingen kom for fullt.
Det er jo strengt tatt bare i de Nordiske land man bedriver klassisk teknikk,noe man også ser på resultatene fra tur og langrenn.

Utsiktene for langrenn er dyster når man ser på værprognosene de nærmeste årene………men tenker vi oss om har dette med klimaet pågått siden 70-tallet.
Jeg har jo hørt historier og sett bilder fra skøytegåing på Tyrifjorden og Bergsjø,hoppbakker i Sørmarka i Stavanger,kretsmesterskap i langrenn langt utpå Jæren ,osv osv og dette var før min tid……ingen ting av dette har skjedd i min levetid og jeg er født i 1966…….
Forøvrig hadde Ernst Knudsen fra Kongsberg bakkerekorden i UHA-bakken i Sørmarka på 33meter satt i 1939.


Nå vil det sikkert komme vintre i fremtiden som er langt bedre enn den som er i 2019/2020 ,men det vil være mer sannsynlig de nærmeste 10 årene at en må over 1000m .o.h for å finne snø.
Produksjon av kunstsnø vil også i fremtiden bli vanskeligere pga mildere klima….og om vi vil ha Holmenkoll-søndag med 5-mil om 10 år tviler jeg sterkt på……….
Samtlige langrenn og skiskytterrenn i verdenscupen har denne sesongen gått på kunstsnø ……..og vi har blitt vant til å se det,kun en stripe med snø,ellers rundt omkring grønne jorder og brun skogsbunn.
Og det samme ser vi jo når vi ser på hopprenn fra utlandet…..kun snø i selve bakken og apropos hoppbakke i dag er det knapt snø i Vikersundbakken og om 1.5 mnd skal de arrangere skiflyvning der…….må vel kjøre snø med tog fra Finse da som det har blitt gjort tidligere også……..
Kan de ikke bare begynne å hoppe alle renn på plast????


Jeg tror at hvis man skal finne på noe som har langrenn som utgangspunkt så må rulleskirenn overta etter langrenn på snø i mye større grad enn i dag.
Det er blitt veldig IN å gå på rulleski og det bør Norges skiforbund og FIS benytte seg av og personlig syns jeg det i 2020 er mye mer moro enn å gå på snø………


Vi vil sikkert ha langrennskonkurranser på snø/kunstsnø i mange år i fremtiden,men jeg tror det vil bli svært begrenset for hvem som i det hele tatt kan gå på ski f.eks om 10år.

Men før dette skjer,må man gjøre noe for å få opp rekrutteringen og da mener jeg at kostnadene må ned og eneste mulighet å gjøre det på er å gå tilbake til utgangspunktet for å konkurrere i langrenn……førstemann fra A til B.
Dvs at klassisk og staking må bort ,da vil det være overkommelig for de fleste å ha barn som bedriver langrenn og foreldrene vil ei heller ha den oppfatning at langrenn er for dyrt,for det er det faktisk mange som har i dag og heller fører sine barn inn i andre idretter.

Og realiteten er også at det er dyrt og bedrive langrenn i 2020 ,ingen skal si noe annet uansett hvor mye man benytter finn.no og såkalte byttekvelder for å kjøpe utstyr.
En gang blir barn til ungdommer og da nytter det lite med ski kjøpt på finn.no.

Den største tabben for rekrutteringen ble lagt på midten av 80-tallet når de nektet at langrennsporten skulle utvikle seg og dermed innførte 2 stilarter som etterhvert har blitt til 3.

I samtlige år etter at skøyting ble innført etterlyste jeg lange turrenn i skøyting.
Tror jeg etterhvert fant 4 renn som var lengre enn 35km som ble arrangert i friteknikk og jeg gikk vel samtlige med stort hell 😉
Men det var et mylder av klassiske turrenn…….

Det er 25år siden jeg var på mitt beste og ennå ser jeg at så å si alle turrenn går i klassisk teknikk i Norge……..nisselandet Norge.
Det er riktig at skøyting krever bredere traseer,men hva så……antall turrenn i 2020 sammenlignet med 1995 er nesten halvert og om 10år er det sannsynligvis redusert ned til 10% arrangert av store klubber og sponsorer i traseer som sikkert er brede nok til skøyting.

Jeg sier NEI til klassisk teknikk selv om det er nostalgisk og fint å se på.
Skøyting er det stilarten hvor man kommer seg raskest fra A til B og det er det som gjelder.