Som tidligere langrennsløper ble Dokka-løypa flittig brukt fra jeg ble introdusert med «skigang» som16åring…..dengang gikk vi intervaller i slalombakken.
Så utviklet det seg sakte men sikkert og intervall skigang ble etterhvert en viktig del av forberedelsene før langrenns-sesongene og slalombakken ble byttet ut med Dokkaløypa.


For de som ikke er lokalkjente i Vikersund er dokka-løypa en sammenhengende stigning på ganske nøyaktig 3km med 521 høydemeter , ved siden av slalombakken.Det har de siste årene blitt arranger løp opp Dokkaløypa og jeg er IKKE imponert over kvaliteten på dagen idrettsungdom.
Jeg sitter nå foran treningsdagbøker fra 1992 til 1995 og ser jo at t.o.m jeg som var dårlig på motbakkeløp hadde knust samtlige utøvere på Dokka opp gjennom alle år på en middels dag i disse årene.
Hva har skjedd???

Synd det ikke var Strava for 30 år siden…..ingen i distriktet i dag er i nærheten av det Kristen Aaby løp opp Dokka på i 1994 ….mener det var 17.45min et par dager etter at jeg hadde løpt opp på 18.15min……

18.15min er en bra tid til å være meg og sannheten ar at jeg «hver» 14 dag i 4 sesonger gikk intervaller ….3 ganger opp Dokkaløypa fra Hovedveien og det var sjelden jeg var over 20-minutter.
I dag er den seriøse idrettsutøver strålende fornøyd med å komme under 25min ????

DEN RÅESTE ØKTA EVER OPP DOKKA VAR EN VARM SOMMERDAG I 1994..…19.10min – 18.15min – 20.05min
Den er det ingen som noen gang kommer til å slå…..
I 1994 derimot hadde jeg treningskamerater som glatt hadde matchet meg hvis de hadde orka psykisk.
De hadde rett og slett knust meg….både Aaby og brødrene Bye var mye bedre enn meg på løping og ikke minst oppover…..
Arne Hovde en lokal 1500m-løper på, tja 70-tallet? Løp opp til Hvalsdammenpå 15min……det tilsvarer litt over 18minutter til toppen……..det er 50-år siden det……TILBAKE TIL DAGEN TRENING.
Siden jeg har blitt 53år(snart54) er 02-opptaket nesten like dårlig som en eliteseriespiller i fotball så jeg kan desverre ikke utfordre ungdommen på disse stravarekordene i motbakke lenger,men nedover skal de få bank ennå 😉
Så dagens mål var å gå 3 ganger opp Dokka innenfor en hvis puls-sone og så var målet å knuse stravarekorden ned fra Hvalsdammen…….noe jeg å gjorde,men en feil med registreringa på strava gjorde at økta ble registrert som «tredemølle»…..men men jeg løp ned på 13.06min fra vannkanten på Hvalsdammen og over Hovedveien ….litt lengre enn stravasegmentet,men allikevel godt over 3 minutter kjappere enn den registrerte rekorden……
Moro å leike seg litt og målet er jo å knuse samtlige stravarekorder i nedoverbakker i distriktet 😉 Som sagt snart 54år så oppover blir det verre dessverre.Å gå 3 ganger opp Dokka er jo selvfølgelig hardt for de fleste og jeg å merket i dag at styrken i beina ikke er som før og jeg sleit opp siste gangen ….men sannsynligvis også mye fordi jeg svetta mye og som vanlig aldri gidder å drikke på treninger……Men uansett er det fin trening,både styrkemessig i forhold til legger og lår og konisjonsmessig.
For uansett hvor «sakte» men går får man forholdsvis høy puls og treningsformen for den vanlige mosjonist kan bare bli slått av løping.
Verken rulleski,ski,svømming,sykkel eller andre ting kan måle seg med å gå i en bratt motbakke som er såpass lang som 3km.

MANGE OPP DOKKA I DAG.
På de snaue 3 timene jeg dreiv av i Dokkaløypa møtte jeg vel 8 personer pluss at det i boka ved Hvalsdammen var registrert endel andre enn de jeg møtte…….så løypa er godt brukt.
Og jeg tipper at etter klokka 18 er det enda flere som tar turen siden det i dag var en helt grei sommerdag i Vikersund med rundt 20-22 grader ……..
I dag var det også en person fra Steigen i Nordland som også hadde tatt turen……så bra 🙂