Jeg vant selvfølgelig ikke Birken,det var det en russer som gjorde,men vant klassen min med 800-900 løpere og var nummer 19 eller 21 totalt av samtlige som gikk Birken den dagen,så var vel sånn noenlunde grei til å gå langdistanse.Og Birken var minst like populært i 1993 som den var i 2020.

DA HAR JEG ALT PÅ EN GANG PLUSS NÅR JEG SJEKKER BANKKONTOEN FINNER JEG JO FORT UT AT …..JAJA DEN RYGGEN FÅR BARE VÆRRA VOND 3 UKER TIL SÅ SANT DA INGEN ER LITT GREIE.

DET GÅR OG FOREGÅR EN DEBATT RUNDT DETTE MED SPISEFORSTYRRELSER I IDRETTEN.


Jeg blir fryktelig provosert over de enkeltpersonene som er forbilder for yngre utøvere som ikke er åpne om sine problemer i forhold til dette.
Mindre provosert de siste årene har jeg ikke blitt fra langrennsledelsen i Norge.
«jeg trodde vi var åpne jeg,uttaler Espen Bjervik til et nyhetsmedium i dag»
Hva faen er det for et slags svar…..unnskyld meg,har ikke noe i mot Espen Bjervik,men NEI dere har IKKE vært åpne om dette og det veit du godt selv også.
Når jeg så scroller videre på denne siden i dette nyhetsmediet ser jeg Røste kommer med en unnskyldning ,hva er vitsen liksom??? Handling er bedre enn tomme ord.

JA DET LØNNER SEG Å VÆRE TYNN OG LETT I MANGE IDRETTER.
Og det er sikkert hundrevis av utøvere i Norge i dag som ligger å vipper på «kanten av stupet»
Da mener jeg ,mange tyner kroppen sin hver dag i håp om «gull og glitter» både i form av trening og i form av det å spise minst mulig ,teller kalorier og går på vekta daglig.
Å sånn kommer det alltid til å være for noen idretter kan ikke forandres.
Og for noen vil det garantert «bikke over» i form av tvangstanker og en hjerne som kun blir opptatt av mat og vekt,nevrotikere.
Jeg tror de aller aller fleste trenere,foreldre og leger også ikke veit hva som skjer i hjernen på en som utvikler spiseforstyrrelser,så den hjelpen de evt kan få er etter mitt syn svært begrenset.
Så man må som ved mange andre ting,være i forkant å forhindre at færrest mulig utvikler anorexi,bulemi og overspising.

Man har også andre typer spiseforstyrrelser men de trenger nødvendigvis ikke å være farlige som bl.a selektiv spiseforstyrrelse som er redsel/angst for visse typer mat ,i de mest ekstrem tilfellene for mat i seg selv.Men denne typen forstyrrelse har sjelden noen med idrett å gjøre,den kan komme av traumer i forhold til mat i ung alder som f.eks barn som er allergiske mot mange typer matvarer og man vet ikke at de er allergiske, de blir syke når de spiser og kan da utvikle angst mot rett og slett å spise.
Det siste her var litt utenfor,men syns det er greit å få frem at noen faktisk har et anstrengt forhold til mat pga traumer forbindet med mat.

TILBAKE TIL ANOREXI,OVERSPISING OG BULEMI HOS IDRETTSUTØVERE.
Noen av de som utvikler dette vil dø.
Noen vil overleve men få et ødelagt liv,kanskje pga at idre organer har blitt skadet eller fordi man lever men en angst resten av livet for å legge på seg.
Og noen vil klare seg bra etter en sykdom men mister muligheten de har drømt om fordi mat og vekt ble et problem og selv om de blir friske vil ting ha skjedd i kroppen,spesielt i forhold til muskulaturen slik at alt må bygges opp på nytt med det resultat at mange av de fordelene noen er født med forsvinner for alltid.
Det siste her veit jeg alt om.
Jeg mistet all muskulatur og fordelene mine som ung(eksplosiv og sterk) mistet jeg for alltid.
Det gjorde jo at jeg måtte finne andre veier for evt «gull og glitter».
Langdistanse ble da svaret ,men skal ærlig innrømme at hadde jeg fått tilbud fra en lege om ulovlige midler hadde jeg nok takket ja,for så mye betydde det for meg å bli god,helst best.
Men må bare understreke at jeg aldri har brukt ulovlige midler,her har det vært MYE OG BEINHARD TRENING.

Og i dag som 55åring er jo holdningen akkurat den samme ,men hadde ikke sagt ja til doping i dag,men liker å være best og hater egentlig å bli slått selv om jeg er flink til å bortforklare å si at «det er ikke så nøye lenger».

Og ja en periode var det ikke så nøye,da var jeg mer fornøyd på andres veiene og det er jeg fremdeles opptatt av, at andre skal oppnå sine mål og hvis jeg kan bidra til det👍 men hvorfor ikke være den var ment til å være,en konkurransemann ,så JA og derfor har jeg også satt meg noen hårete mål foran neste løpssesong men da må faen meg den ryggen se til å bli bra snart 😉

BILDET UNDER VAR ET RESULTAT AV MASSE BEINHARD TRENING OG DET MESTE «FYSJ FYSJ TRENING» SÅKALT HALVHARDT FOR Å FÅ HØYEST MULIG O2 OG UTHOLDENHET SOM KUNNE KOMPENSERE FOR MAGLENDE HURTIGET OG STYRKE .
SAMT ENORMT MANGE KONNKURRANSER BÅDE SOMMER OG VINTER OG NULL DOP.
NÅ DATT JEG LITT UT IGJEN SOM JEG PLEIER.
Men spiseforstyrrelser innenfor idrett bør man klare å begrense ved åpenhet ,jeg sier begrense for alle veit at vi aldri kommer til å bli kvitt problemet.

NÅR JEG SÅ DA VAR LITT IRIITERT OVER RYGGEN OG DET JEG LESTE FRA BJERVIK OG RØSTE,SÅ FÅR JEG SÅ SE EN REKLAME FOR NUTRILETT.
Fuck asså.
Er det noe som gir flere mennesker i samfunnet spiseforstyrrelser så er det ihvertfall nutrilett,noka,herbalife og alle disse andre kurene man kan gå på.
Jeg sier IKKE at noe av dette ikke er bra for noen,men hele tiden det fokuset på dietter ,slanking,sunt kosthold osv skaper usikkerhet blant befolkningen ,spesielt barn og ungdom.

SIST FELLESTRENING JEG VAR MED PÅ OVERHØRTE JEG NETTOPP DETTE MED VEKT OG KOSTHOLD.
Nå var dette folk over 30år som garantert har kontroll og jeg skjønner jo at løpere vil ha minst mulig ekstra å bære på i form av vekt,men det er noe som heter trivselvekt og den skal man ikke kimse av fordi trivsel kan oppheve noen kilo ekstra hvis de ekstra kiloene hele tiden blir et stressmoment.
Jeg blandet meg ikke inn i samtalen selv om jeg hadde lyst,men det jeg vil frem til her.
Når folk over 30år,supermosjonister,har dette som samtale under ei treningsøkt,hvor mange ungdommer tror dere ikke snakker om dette daglig?????
Joda ,jeg og Benedicte har også snakket om kosthold under treningsturer,og kosthold er viktig det for å prestere,på lik linje med søvn og trening og er jo selvfølgelig en del av mange utøveres samtaleemner,men forskjellen blir når vekt blir et gjennomgående tema.

Når jeg gikk ned fra 66 til 58kilo opplevde jeg selvfølgelig en lettere kropp og jeg ble bedre til å både gå på ski,90-tallets teknikker, samt å løpe.
Problemet for meg var jo at jeg ikke klarte å stoppe,skjønte innerst inne når jeg veide 55 at dette ikke var bra men da var det for seint,hjernen var helt «forskrudd».
Til slutt veide jeg 42-43 kilo og var redd for å svelge mitt eget spytt i frykt for å legge på meg.Da er man rett og slett «syk i hue» ,og sånn vil mange få det hvis de gjør som meg å ikke stopper i tide og akkurat det er jo et av dagens store problemer blant barn og ungdom ikke bare i idretten men generelt i samfunnet.JEG HADDE SANNSYNLIGVIS ENTEN VÆRT SYKELIG DEN DAG I DAG ELLER DAUV HADDE JEG IKKE BODD RETT VED MODUM BAD,HATT JOHAN KAGGESTAD SOM TRENER SOM FIKK SAMMEN MED SIN KONE JEANETTE «SNEKET» MEG TIL BAHANDLING HOS PSYKOLOG EGIL MARTHINSEN.
De færreste har den muligheten.

Modum Bad er den dag i dag et anerkjent behandlingssted for mange psykiske lidelser bl.a spiseforstyrrelser og har oppigjennom årene vært det behandlingsstedet i Norge som har funnet på nye gode terapeutiske metoder for mange ulike lidelser.

Så jeg har klart meg bra og kan i 2021 som alle andre år bortsett fra en periode fra 1983 til 1987 som var i overkant tøffe, glede meg over å være i brukbar form.
Takket være folk som stod opp for meg,ikke bare de overnevnte men mange andre også.SÅ TIL BJERVIK,RØSTE OG ALLE IDRETTSLEDERE PÅ HØYT OG LAVT NIVÅ.
Ikke vær tause ,ikke bortforklar …….vær ærlige og rett frem så kanskje færre dør eller får sine liv ødelagt av spiseforstyrrelser ihvertfall innen idretten de neste årene.

OG SÅ SKULLE JEG ØNSKE ALLE SAMLINGSSTEDER FOR IDRETT OG TRENING VAR FRI FOR REKLAME FOR ULIKE KOSTHOLDSPRODUKTER.

DET VAR DAGEN UTBLÅSNING .
Ha en fin dag.


SER JAGGU UT SOM SOLA TITTER FREM I DAG OGSÅ ,SÅ DA FÅR JEG VEL TA PÅ JOGGESKOA DA 🏃‍♂️🌞

BEKLAGER HVIS NOEN SYNS DET BLIR MYE AV DE SAMME BILDENE I MINE BLOGGER ,MEN NÅR JEG SKRIVER OM DETTE MED SPISEFORSTYRRELSER HAR JEG BEGRENSET UTVALG OG HELDIGVIS ELLER DESSVERRE INGEN EKSTREME KROPPSBILDER FRA 1983 TIL 87 ,MEN JEG KAN FORSIKRE DERE AT DET VAR STORT SETT BARE BEIN OG IKKE SPESSIELT FINE I SÅ MÅTE,MEN TIL SKREKK OG ADVARSEL KUNNE DET VÆRT GREIT Å HATT .


SANGEN UNDER HANDLER IKKE OM MEG BARE SÅ DET ER SAGT 😉
MEN ET VERS KAN KANSKJE GJELDE FOR MANGE

«I FEEL LIKE NO-ONE TOLD THE TRUTH TO ME .ABOUT GROWING UP AND WHAT A STRUGGLE IT WOULD BE.IN MY TANGLED STATE OF MIND I`VE BEEN LOOKING BACK TO FIND WHERE I WENT WRONG»