Julefreden senker seg i stall og stue ,men gjør den egentlig det?

Vi har tradisjoner om å feire Jul så langt tilbake i tid som fra 500- eller 600 tallet.
Opprinnelsen er man noe usikre på men de fleste mener det var en fest fordi sola snudde,mens noen mener festen var til ære for Frøy Fruktbarhetsguden.
Etterhvert ble Julefeiringen rappet av de kristne slik som vi har blitt opplært til å feire den…….Jesus fødsel.

Men også i dag er feiringen delt.
Noen feirer av religiøse grunner,men andre feirer fordi det er en tradisjon…..jeg tilhører den sistnevnte gruppen.

Uansett kristne eller ikke,ønsker jeg at alle får en fin jul og at julefreden senker seg «i stall og stue».

Ja man kan håpe,men sannheten er desverre dyster for omlag 200-tusen barn i dette landet som opplever vold i forbindelse med denne «festen» og desverre for utallige kvinner og noen få menn som trenger krisehjelp pga sine ektefeller eller kjærester.
Sannheten er at JULA er den verste tiden for veldig mange mennesker i vårt land.

Husk også når dere gaffler i dere ribbe,julepølse,pinnekjøtt,torsk eller lutefisk,eller åpner de dyreste viner og drikker den mest eksklusive Aquevit, at det faktisk i Norge i dag er veldig mange som får maten levert,ikke av Godt Levert men av kirkens bymisjon.

Og når gavene åpnes og naboene overgår hverandre,skal man være klar over alle de barn i Norge som får gavene fra ulike hjelpeorganisasjoner.

Og når dere dresser ungene opp i de flotteste klærne for å legge ut skrytebilder av barn stive som tinnsoldater med de «riktige» klærne og gjerne med ulike filtre på face og insta……..Så er det sånn at veldig mange verken har råd til nye klær eller sko i tide og utide.

Ødela jeg Julegleden?Kan være greit å være klar over sannheten både hvorfor vi begynte å feire Jul og hvordan mange har det i Norge i dag,i forbindelse med Jul.

Jeg er absolutt ikke noe bedre enn noen andre når det gjelder gaver fordi jeg gir gaver til de jeg setter pris på og som oftest over evne,men jeg konkurrerer ikke med naboen om de flotteste gavene til ungene.

Maten og det styret rundt det kan jeg styre meg for ,gjør meg egentlig ganske kvalm å se voksne personer spiser som om de aldri har sett mat før.

Og det greiene med at ungene skal pynte seg fra topp til tå har ingen ting med julekos å gjøre for som oftest blir ungene tredd på noe som de føler seg ubekveme i.
Greit å pynte seg,for all del,t.o.m jeg gjør det,men la ungene få litt å si, for i jula er det vel tross alt ungene som er viktigst.
,

Ønsker ihvertfall at alle skal få en fin Jul sammen med de de er glade i,med mat,drikke og gaver………men alt med måte.

Man må gjerne høre på fine julesanger også både med og uten et religiøst budskap……..ingen tar skade av en kristen sang som desverre noen rektorer på enkelte skoler mener og noen fanatiske foreldre tror……..alt med måte så går alle ting bra og jula blir en fin tid for alle.
GOD JUL