Egentlig kunne jeg skrevet en bok eller tre om mitt liv for det handler om så mye mer enn bare idrett……men mest idrett,ja og det forkuserer jeg på her…..det handler mye om å «falle og reise seg» og en indre drivkraft mot en drøm.

.
Nå gikk drømmen aldri 100% i oppfyllelse,men veien mot målet har vært spennende,selv om den også har vært veldig kronglete.
Jeg valgte i en alder av 16år å satse på Norges desidert tøffeste idrett å hevde seg i…………de som sier noe annet har ingen anelse hvor tøft Langrenn i Norge er.
Og selv om jeg verken ble Verdensmester ,Olympisk mester eller Norges mester,har jeg mange gode resultater bak meg ,spesielt i årene fra 1980 til 82 0g fra 1990 til jeg dessverre ble skadet høsten 1996.(har faktisk endel gode resultater etterpå også til tross for en kronisk skade)
Og ikke minst opplevd mye alt fra lokale konkurranser og treninger til det å trene sammen med verdens beste skiløpere på 90-tallet ,konkurrere mot de beste,har faktisk slått alle de Norske, unntatt Thomas Alsgaard.

Det å hive seg med det Italienske landslaget på samtlige økter ei uke i November på begynnelsen av 90-tallet var kult …..de gikk fort,det likte jo jeg 😉 Men å ligge bak Maurilio De Zolt var bare stress…….Albarello var bedre 😉

Reist mye og på plasser «der ingen skulle tro at nokon kunne bo»
Spist mye rart for å bli best mulig og drukket ulike drikker for å «holde løpet ut» den minst spennende drikken er blandingen cola/kaffe,det smaker dritt……..
Og alle kornproduktene en putta i seg før ei 5-mil når en var litt urutinert…..bare tull….det er trening som avgjør om man «holder ei 5-mil» ikke maten.
Akkurat den skaden i 1996,med 3 prolabser,er en bitter sak som jeg nok aldri får ut av hode…….men jeg sikkert ikke alene om akkurat sånne ting.

HVORFOR IDRETT?
Svaret et vel enkelt…….foreldre,tanter,onkler,søster og miljø og selvfølgelig et talent og en drøm.
Og sånn vil det gå i generasjoner………familie og gener og det miljøet man vokser opp i vil avgjøre mye hvor man havner i livet og hva man gjør.
Mange navn som kunne nevnes,men de som betydde mest i oppveksten var uten tvil mine foreldre , mine onkler Oddvar Hellerud og Odd Flattum,tante Anna Marie Flattum (populært kalt Ba) og besteforeldrene Johan Hellerud og Johan Flattum.
Ja det blir urettferdig å utelukke noen egentlig,for alle har jo totalt sett en betydning,men når jeg nevnte de navnene jeg gjorde har dette med oppfølging og inspirasjon å gjøre.
Når du har en far som ble regnet som et av Norges største 10-kamp talenter(blitt meg fortalt) ,som har ledet Hopprenn i kollen foran utøvere som senere ble Olympiske mestre,som hadde en skudd -fot i fotball kun Tom Gulbrandsen (Bukken) overgikk i Geithus IL.
Du har en mor som ofrer all fritid på håndball,så langt tilbake jeg kan huske.
En onkel,Oddvar Hellerud, som var drivkraften i et idrettslag og som alltid var «på».Hvorav i dag Oddvar`s Minneløp
En onkel,Odd Flattum, som for uten å være en god keeper,også har vært Norgesmester i sjakk, pluss at han har vært fotballpresident,nestleder i Norges Idrettsforbund og ja,gud hva han ikke har vært med på i idrettsledelse.
Og ei tante som har hatt de styreverv det går ann å ha i en idrettsforening ……….Ja da sier det seg selv ………It`s ment to be

Het en Hellerud var en nesten forpliktet til å drive med idrettNår jeg ble eldre er jo navn som Tore Bye,Roar Bye,Kristen Aaby, de mest sentrale og etterhvert Nils Inge Moen,men det er egentlig mange flere som var et miljø i Modum for oss som satset på ski og løping.

Trenerene Øyvind Moen og Johan Kaggestad.

Ildsjelene som hele tia lagde skiløyper og hoppbakker .Uten dem hadde mye vært mye mer vanskelig.
Familiene Moen,Næss,Korsbøen,Finsrud m.fler,,,,,,,

Glemte jeg søstra Eli Hellerud.……var selvfølgelig inspirerende å ha ei søster som drev med håndball og etterhvert var på høyt nivå .
På ski var hun faktisk mer teknisk slepen enn meg,men håndballen var viktigere og sånn ble det.
Jeg har sett mange håndballkamper i Modumhallen og andre steder oppigjennom.
Og Vikersund var faktisk ganske gode på 90-tallet og på begynnelsen av det 20-århudre…..1-divisjon skal man ikke kimse av i håndball og når det gjelder Eli kunne hun nådd langt hvis hun vilt ,det er jeg overbevist om for når en får tilbud fra Lunner som på den tiden var et av topplagene ,da sier det seg selv at kvaliteten var til stede……
Hun blei forresten tildelt Hederstegn under Vikersund IF sitt 75-års -jubileum her forleden,vel fortjent, for etter sin egen idrettssatsning er det vel håndball som har tatt og tar det meste av tiden(nå også)……..som formann frem til i det siste og som trener .
Når det gjelder Vikersund Håndball……….det var en egen driv i den klubben for 15-25år siden……spillerene visste hva som måtte til og de gjorde det …..trente seriøst og mye og hadde dedikerte trenere……..nå er det dårlige greier……
Men Eli har en datter Tuva med akkurat de samme kvalitetene og ikke minst gløden……riktignok bare 12år,mye kan skje ,men alle ting ligger til rette for henne og flere av hennes venninner……..en gjeng som har blitt trent av de som veit hva som gjelder og det gir både resultater og en glød……så hvis det fortsetter i samme duren skal man ikke se bort i fra at Vikersund igjen er i 1.divisjon…

Når det gjelder Tuva jeg gleder meg om 10år så kan jeg sitte på tribunen å se hun brillijere på landslaget , med blikk ,innspill og tunge langskudd og litt sånn Anja Andersen stil ,uredd og brilliant…..det blir kult 😉
NB!!!!!!Litt fleipete sagt,men alt er mulig…..eneste som kan stoppe en er en selv…..
Syns det er moro jeg med unge utøvere uansett idrett eller andre ting, som setter seg mål tidlig i livet……var vel for 1 år siden hun spurte sin mor «hvordan blir man årets gjennombrudd»
Så Tuva…….vi får se …….
Men broren på 10 ,Sondre,vokser opp med de samme rundt seg i det samme miljø,spiller håndball isteden for fotball(heldigvis) fordi det er mest gøy ,så hvem veit hva fremtiden bringer……
Miljø er usedvanlig viktig uansett idrett.

Egentlig heier jeg på alle,men liker de som tar en sjanse ,satser på det de ønsker å oppnå om det er idrett eller andre ting……..Misslykkes de,har de ihvertfall gjort et ærlig forsøk og det står det uansett respekt av.
Jeg har aldri vært eller kommer til å bli noe A4-menneske,derfor syns jeg det er kult med folk som går litt uttaforr «det normale» og det er nesten uten unntak,de som når lengst også………..
Tilbake til meg.
Jeg har 4 barn som alle er interessert i idrett ,ikke så rart når jeg er faren, …….men hvor langt de ønsker å drive sin idrett får bli opp til dem…….alt må komme fra hjertet ellers er det ingen vits.
Eneste jeg kan gjøre er å oppmuntre og veilede.
Talent har alle,rett og slett pga gener.
Eneste som er dumt er at jeg bor langt unna……….men sånn er det og sånn blir det nok så sant ikke noe spesielt skulle skje………men uansett vet de at jeg veit hva idrett vil si og skulle de ønske å bli gode i noe vil jeg påstå at jeg ihvertfall vet hva det kreves .

Jeg gjorde ihvertfall et ærlig forsøk, og det kan ingen ta fra meg,så var det den skaden da høsten 1996…….faen asså,men det var min egen skyld……
Måtte bli bedre på «råstaking» som vi kalte det på den tiden,……..så blei det altfor mye staking og for hardt og med treningsmengder på 1200-timer i året ble rett og slett belastningen for stor ,pluss at jeg «dreit» for mye i vonter og småskader………NO PAIN NO GAIN…….men det ble for mye PAIN.

I dag trener jeg egentlig uten «mål og mening» ….er bare en del av meg ,men merker det ligger noe i bakhodet ………ønske om å klatre til topps 😉 men den tid er jo forbi dessverre……når man er 53 blir jo alt tyngre…….så selv om jeg nok er i bedre form enn 98% av alle over 30 år i Norge ,så er O2-opptaket lavere enn før(det synker jo med alderen),Styrken synker med alderen,hurtigheten blir borte med alderen………ja kroppen jobber egentlig i mot meg hele tia……men hvis jeg orker å fullføre har jeg et mål og det er å løpe 10km rundt 37-blank ,helst under……..det bør jo absolutt være overkommelig og klarer jeg det bør 1.20t på halvmaraton være en smal sak for en utholden type som meg 😉 Det spørs om jeg gidder ………

Ski derimot har jeg gitt opp,det er for mye styr og så mange elementer som spiller inn at det gidder jeg ikke mer….Løping er den mest ærlige utholdenhetsidretten.….snøre på seg et par løpe-sko,løpe så fort man kan og så vil det stå «svart på hvitt» hvor man står……..


Legger nå ut endel bilder,tekster og kommentarer …….kunne som sagt sikkert skrevet 2-3 bøker om mitt liv både som idrettsutøver og ellers,men lar det være med dette innlegget foreløpig……….
Hvor mange konkurranser jeg har deltatt i ,veit jeg ikke men det er noen tusen…….og når jeg kikker i «skrytealbumene» ser jeg jo at det har blitt skrevet mye i media oppigjennom…aldri tenkt over det,men ja det har stått mye…….ikke bare lokale aviser her i distriktet men også andre «lokalaviser» fra andre fylker og litt i VG og sånne magasiner for spesielt interesserte og for ikke å glemme i en av bøkene til «norges kuleste forfatter» Historiker Thor Gotaas…….
Og tro det eller ei TV har jeg faktisk vært på flere ganger …..kult å bli intervjua x-antall ganger av Kjell Kr.Rike og kult å ha TV-team hjemme hos seg(Rubicon for TV2) ,så får det heller være at jeg aldri ble verdensmester………det hadde jeg vel egentlig ikke kapasitet til heller for å være ærlig,men kunne nok nådd ganske langt i det som nå heter «Ski Classic» men hvor langt får jeg aldri vite og jeg er vel ikke alene om det……sikkert mange som har måtte avbrutt satsingen pga sykdom,skader o.a ting…….

Faren min nr.2 fra venstre sittende.
Gustabakken I Geithus en gang på 50-tallet.
Bjørn Skinstad,Vegard Hansen,Gjermund Hellerud,Per Erling Hovde,Anders Simensrud,Gjermund Raaen,Erik Solheim,Pål Stenbro.
Gjermund Råen,Anders Simensrud,Jan Ingvar Korsbøen,Dag Orkelbo,Per Erlig Hovde,Walter Fagermo,? Hansen,Kristian Fossen,Ellef Strand,Gjermund Hellerud
Buskerud var engang et stort langrennsfylke med brødrene Holte,Brøderene Mikkelsplass,Gunnar Båsen,Kristen Aaby,Arild Monsen,Martin Hole,Oddvin Bakkane,Roy Pedersen, og mange fler………I dag?????
Heistadmoen ….tipper 1979
I 20 minus Lysløypa i Vikersund ,uten hansker som vanlig ,,,,,medførte 10 frossene fingre…….det var jævla vondt .Men samme det,vi vant jo 😉
Vinner av det første Skarverennet og 5 plass i NM som sitt beste samt mange seire i langrenn og turrenn…..Helge Thorsby. Karen til venstre kan man skrive mange bøker om når det gjelder idrettsprestasjoner og i dag 58år skal man være veldig godt trent for å holde følge ,ihvertfall på beina……..
Vestre Spone IF før Holmenkollstafetten ….på det meste når jeg var med bestod laget av 33% Hellerud.
På Simostranda var det skiskyting som var tingen….her ved tidligere landslagsutøver Synnøve Thoresen,nå Bolstad og kretslagsløper i langrenn Birte Ellefsrud,(nå Stenbro) under «distriktest viktigste løp Sæterløpet ……for mange mange år siden 😉
For de som trener i dag….ikke uvanlig at vi etter 3t løpetur på beina en søndag tok et par timer med fotball ……Her ved landslagsløper Geir Holte.
Gå snøblind i 10km var et helvete,men jeg vant og det var tross alt det viktigste…. «det viktigste er IKKE å delta,men å VINNE»
2 av mine viktigste seire……
Er bare å prøve for dagen ungdom……..en kald høstdag ……
Er en Villmann så er en Villmann….beste tid på ski 12km,5 beste tid i løping 10km og satt på bremsene på sykkel ,til tross for platehjul og barberte legger og lår blei totalresultatet ikke all verden,men Den største Villmannen av alle Aaby,vant som han ville….
Like kul i bar overkropp da som nå 😉
en kald høstdag på Tjongslund (Hønefoss)
Rishueløpet 15,6km ble nr.2 bak han i front ……..SWIX-mann fra Mjøsdistriktet ……navnet står stille…….jo forresten etternavnet er Stalsberg……
Finnemarksløpet 12km (Lier) ny løyperekord
Sponsa ….skismørning 14B….den var bra den ……
Runar-løpet 32km …..2 seire og 2 andreplasser………
Et av mange løp i Stavangerdistriktet…….her friskkarusell ved Mosvann ….står og prater med en tidligere 1500m løper i Norgestoppen….Nå rektor ved sandnes V.g skole .
Stavanger Maraton…..nr 3 på halv med 2 teipa achilliser ….ikke værst det 😉
Suleskar halvmaraton…..lett match 2003
Første treningsdagbok….15år….førte ikke opp fotball som stort sett tok resten av dagen utenom skole 😉
Sånn trena jeg før Troll skimaraton i 1994……i tillegg kjørte jeg fra Røros og hjem 2.04 etter 3 renn på 5 dager og forresten gikk jeg 5-mil i NM helga før ……og til Ringebu 8.04 etter treningsøkt på øståsen ….OG skiene….ja de preppa jeg selv…..
Det kuleste skirennet reint arrangementmessig………For flat trase for meg.
har også gått det på Rulleski 80km på 2t33min…….skate…..det er bare å prøve 😉
En eldre Hellerud bosatt i Stavanger helt uten skitrening……..på 8år…….men ja det var jo moro da……

det får holde……..kunne holdt på i dagesvis…..men det får bli en annen gang 😉

Men her er jo svaret på hvorfor………hvorfor jeg begynte med idrett og hvorfor jeg fremdeles trener mer enn de fleste…….